Etusivu » Anemia ja suun terveys

Anemia ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Raudanpuuteanemian suuoireina ovat vaalea, ohentunut limakalvo, hidastunut limakalvojen paraneminen, suun haavaumat, kielen nystyjen muutokset, kielikipu, nielemisvaikeudet, suupielten haavaumat (kuva «Suupielten tulehdus eli keiliitti»1) ja ientulehdus (ks. «Ientulehdus (gingiviitti)»1).

B12-vitamiinin puutteesta johtuvassa anemiassa tyypilliset suuoireet ovat kielen papillojen surkastuminen, kielikivut ja nielemisvaikeudet. Kielessä voi olla punaisia viiruja ja täpliä. Myös suun limakalvojen arkuutta ja tästä johtuvia vaikeuksia proteesien kanssa esiintyy. B12-vitamiinin imeytymishäiriö voi johtaa suupielten haavaumiin, kielitulehdukseen ja suun poltteluun.

Anemia on oire sairaudesta, joka johtaa veren pieneen hemoglobiinipitoisuuteen. Anemian voi aiheuttaa punasolujen kypsymishäiriö (esim. raudan, B12-vitamiinin tai folaatin puute), punasolujen menetys verenvuodon vuoksi (pitkittynyt vuoto ruuansulatuskanavasta, kuukautiset) tai punasolujen esiasteiden muodostumishäiriö (aplastinen anemia). Anemian syynä voi olla myös puutteellinen ravinto tai ravinnon imeytymishäiriö (tavallisimmin keliakia; ks. «Keliakia ja suun terveys»2). Sjögrenin oireyhtymään (ks. «Sjögrenin oireyhtymä ja suun kuivuus»3) liittyy usein krooninen mahakatarri eli mahalaukun limakalvon tulehdus, joka voi aiheuttaa sekä B12-vitamiinin että raudan imeytymishäiriön.

Suun hoito anemioissa

Anemioissa niin kuin muissakin sairauksissa suun hyvästä omahoidosta huolehtiminen on tärkeää (taulukko «Suun omahoito»4). Anemian hoidon tavoitteena on korjata raudanpuutteen syy, jolloin oireet korjautuvat. Ruokavalion tulee olla monipuolinen ja sisältää tarpeeksi rautaa, B12-vitamiinia ja foolihappoa. Tarvittaessa tulee nauttia suun kautta lisäravinteita.

Anemioissa tulehdusherkkyys suussa on lisääntynyt ja limakalvot ovat arat. Oireiden lievittämiseksi voidaan käyttää suun puolustusta lisääviä geelejä (ks. «Suun puolustusta lisäävät geelit»5) ja hammastahnoja, jotka eivät sisällä limakalvoja ärsyttäviä ainesosia, kuten natriumlauryylisulfaattia (ks. «Hammastahnat»6).