Etusivu » Leukemia ja suun terveys

Leukemia ja suun terveys

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Akuutteihin myelooisiin leukemioihin kuuluu suuoireina ikenien turpoaminen. Lisäksi suussa saattaa esiintyä sieni-infektioita, limakalvohaavaumia ja ienverenvuotoa. Ikenet voivat olla myös kalpeat anemian takia. Akuuteissa leukemioissa saattaa esiintyä toistuvia haavaumia ikenien alueella.

Kasvuiässä leukemia voi viivästyttää hampaiden puhkeamista ja aiheuttaa normaalia enemmän häiriöitä hampaiden kiilteen muodostumisessa sekä heikentää hampaiden juurten kehitystä.

Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Siinä ei muodostu yksittäistä kasvainta kuten muissa syöpämuodoissa, vaan syöpäsoluja kiertää veressä ja luuytimessä. Joskus syöpäsoluja kertyy imusolmukkeisiin ja muihin elimiin.

Leukemiat luokitellaan solualkuperän mukaan myelooisiin (luuydinperäisiin) ja lymfaattisiin (imukudosperäisiin) sekä pahanlaatuisen solun erilaistumisasteen mukaan akuutteihin ja kroonisiin. Akuutti lymfaattinen leukemia on lasten tavallisin syöpätauti. Akuuttien leukemioiden hoidossa käytetään yleensä voimakkaita solunsalpaajayhdistelmiä.

Solunsalpaajahoito ja suun terveys

Leukemian ja muiden syöpien hoidossa käytettävä sytostaatti- eli solunsalpaajalääkitys (taulukko «Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen»1) on suun kannalta erityisen ongelmallista. Suoran toksisen (myrkyllisen) vaikutuksensa vuoksi solunsalpaajat estävät suun epiteelin normaalin uusiutumisen. Solunsalpaajahoidon aiheuttama verisolumuodostuksen heikkeneminen luuytimessä (luuydinsuppressio) altistaa suun sieni-, virus- ja bakteeri-infektioille sekä lisää taipumusta ikenien ja limakalvojen liikakasvuun ja verenvuotoon.

Lisäksi solunsalpaajat heikentävät syljeneritystä ja syljen puolustusmekanismeja häiritsemällä sylkirauhasten toimintaa ja kuivattavat täten suuta (ks. «Kuiva suu»2) ja lisäävät hampaiden reikiintymisen riskiä (ks. «Karies (hampaan reikiintyminen)»3). Kariesta esiintyy muutoinkin enemmän kuin terveillä henkilöillä, mikä johtuu suun kuivumisen lisäksi oksentelusta, muutoksista ruokavaliossa, huonontuneesta suuhygieniasta ja syljen happamuudesta. Sairauden akuutissa vaiheessa sekä mutans-streptokokki- että laktobasillibakteerien (ks. «Suun mikrobit»4) määrät suussa lisääntyvät, mikä edelleen lisää hampaiden reikiintymisen riskiä.

Suun limakalvo-oireet vaihtelevat lieväoireisesta kivusta haavaiseen, rajuun suutulehdukseen. Solunsalpaajahoitojen takia suupieliin ja huuliin tulee haavaumia (kuva «Suupielten tulehdus eli keiliitti»1) ja makuaisti heikkenee. Suussa on polttava tunne. Suun limakalvojen sieni-infektioissa (ks. «Suun sienitulehdukset»5) limakalvoille muodostuu alustaltaan irtoava peite, jonka alla on helposti vuotava, punoittava limakalvo. Vaurioitunut limakalvo tulehtuu helposti ja voi johtaa yleistulehdukseen.

Osa solunsalpaajien haittavaikutuksista ilmenee välittömästi, osa päivien, jopa viikkojen kuluttua. Solunsalpaajien aiheuttamat suumuutokset ovat yleensä ohimeneviä ja paranevat hoitojen päätyttyä.

Suun puolustuskyky tuhoutuu käytännössä kokonaan, jos solunsalpaajalääkitykseen joudutaan vielä yhdistämään sylkirauhasten alueelle kohdistuva sädehoito.

Leukemia ja suun hoito

Omahoito

Hampaiden ja suun hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää solunsalpaajien aiheuttaman suun kuivumisen ja suun infektioherkkyyden lisääntymisen takia. Lisäksi tehostetulla suun hoidolla voidaan ehkäistä limakalvovaurioiden syntymistä ja vaurioiden pahenemista.

Suu tulee puhdistaa jokaisen aterian jälkeen huuhtomalla suu huolellisesti vedellä tai soodavedellä (½ tl ruokasoodaa lasilliseen haaleaa vettä). Klooriheksidiiniliuosta (0,1- tai 0,2-prosenttinen) voidaan käyttää kahdesti vuorokaudessa bakteeri-infektioiden hoitoon. Kipulääke on usein tarpeellinen limakalvovaurioiden aiheuttamiin kipuihin.

Suun kuivumisen ehkäisyyn voidaan käyttää oliivi- tai parafiiniöljyä tai keinotekoista sylkivalmistetta. Dekspantenolivoidetta voidaan laittaa suupielihaavaumiin 3–4 kertaa päivässä. Amfoterisiini B -imeskelytabletteja käytetään yksi tabletti neljästi päivässä 2–4 viikon ajan sieni-infektion ehkäisemiseksi. Hammasharja tulee vaihtaa kuukauden välein tulehdusten välttämiseksi.

Proteesin käyttäjiä neuvotaan poistamaan proteesit suusta amfoterisiini B -tablettien imeskelyn ja klooriheksidiinihuuhtelun ajaksi. Proteesistomatiitin (ks. «Suun sienitulehdukset»5) hoitoon voidaan käyttää mikonatsoli 2 % -geeliä neljä kertaa päivässä 2–4 viikon ajan (ohut kerros limakalvoille ja puhdistetun proteesin sisäpinnalle). Tarvittaessa sieni-infektion hoitoon voidaan määrätä suun kautta otettavaksi flukonatsolikapseleita. Limakalvo-ongelmien ilmaantuessa proteesia tulee käyttää mahdollisimman vähän. Limakalvojen ollessa erityisen kipeät voidaan niihin sivellä puuduttavaa liuosta.

Jos sieni-infektio ilmaantuu, proteesit tulee pestä iltaisin vedellä ja nestemäisellä saippualla ja huuhtoa hyvin. Proteesit säilytetään kuivina yön yli, jolloin sienet kuolevat. Proteesit voidaan lisäksi puhdistaa kerran viikossa tai kerran kuukaudessa liottamalla niitä puoli tuntia 5-prosenttisessa etikkaliuoksessa tai 0,02-prosenttisessa natriumhypokloriittiliuoksessa, minkä jälkeen ne tulee harjata ja huuhdella huolellisesti vedellä.

Solunsalpaajahoitojen aikana kipeän suun takia ruuan tulee olla pehmeää, sosemaista tai nestemäistä limakalvovaurioiden ja kipujen mukaan. Kylmä, mieto, vähähappoinen ja vähäsuolainen ruoka ärsyttää vähemmän. Alkoholin ja tupakan käyttöä tulisi välttää solunsalpaajahoitojen aikana suun limakalvoärsytyksen vuoksi.

Leukemiaa sairastava saattaa tarvita joko henkilökunnan tai omaisten apua suun hoidossa solunsalpaajahoidoista aiheutuneen kivun, pahoinvoinnin tai väsymyksen takia.

Asiantuntijahoito

Mahdolliset infektiot suussa ja hampaissa tulisi hoitaa ennen syöpähoitojen aloittamista. Leukemiaa sairastavan suun terveydenhoito tulee toteuttaa yhteistyössä hoitavan hematologin kanssa.

Ennen solunsalpaajahoidon aloittamista tulisi sairaalan suusairauksien poliklinikalla tehdä suun- ja hampaiden tarkastus. Suussa olevat tulehduspesäkkeet (hampaiden juurenkärkipesäkkeet, osittain puhjenneisiin viisaudenhampaisiin liittyvät tulehdukset, ientulehdus ja suun sieni-infektio) tulee hoitaa ennen syöpähoitojen aloittamista. Jos tulehtunut hammas täytyy poistaa, tulisi se tehdä viimeistään 5 päivää ennen syöpähoitojen alkamista.

Mikäli solunsalpaajalääkityksen aikana ilmenee tarvetta akuuttiin suun terveydenhoitoon, tulee hoito tehdä antibioottisuojassa (taulukko «Sydänläppätulehduksen (endokardiitin) ehkäiseminen suun toimenpiteissä»6) solunsalpaajahoitojaksojen välillä. Solunsalpaajahoitojen päätyttyä ja veriarvojen normalisoiduttua suun terveydenhoito ei vaadi erityisjärjestelyjä.

Ennen solunsalpaajahoitojen aloittamista tulee leukemiaa sairastavalle antaa ohjeet hampaiden reikiintymisen ehkäisemiseksi ja limakalvo-oireiden hoitamiseksi. Lisäksi on hyvä keskustella ravinnon ja ravintotottumusten merkityksestä suun terveyden omahoidossa.

Jos lapsi sairastaa leukemiaa, on vanhemmille kerrottava solunsalpaajahoidon mahdollisista suuvaikutuksista ja keinoista niiden ehkäisemiseksi. Osastohoidossa pienten lasten tutit tulee keittää säännöllisesti ja vaihtaa uusiin usein.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Leukemia ja suun terveys «Leukemia ja suun terveys»7.