Lähes jokaisella on pieni määrä sienilajikkeita suussaan ilman, että niistä olisi haittaa. Sienitulehdus on usein seurausta monen tekijän yhteisvaikutuksesta, kuten kuivasta suusta (ks. Kuiva suu), elimistön puolustuskyvyn heikkenemisestä ja mikrobilääkehoidosta (antibiooteista). Sienitulehduksen hoito on erityisen tärkeää potilailla, joiden vastustuskyky on heikentynyt esimerkiksi syövän tai syöpähoitojen (ks. Syöpäkasvaimet ja suun terveys), hyljinnänestolääkityksen (ks. Lääkkeiden vaikutus suuhun ja Munuaissairaudet) tai vaikean diabeteksen takia (ks. Diabetes ja suun terveys).

Aiheuttajat

Tavallisin suussa esiintyvä sienilaji on Candida albicans (hiiva). Sitä esiintyy 20–50 %:lla aikuisväestöstä suussa ilman, että se aiheuttaa mitään tulehduksen merkkejä. Pienillä lapsilla suussa voi esiintyä sammasta, joka on myös suun sienitulehdus. Runsas kasvu tulkitaan tulehdukseksi vasta, jos potilaalla on oireita tai limakalvoilla on havaittavissa muutoksia.

Suun sienitulehduksille altistavat ainakin taulukossa Suun sienitulehduksille altistavia tekijöitä mainitut tekijät.

Tunnistaminen

Suun sienitulehduksen oireet vaihtelevat suuresti. Sienitulehduksen oireina esiintyy limakalvon kipua, polttelua, arkuutta, kirvelyä ja punoitusta. Lisäksi voi esiintyä makuaistin muutoksia ja verenvuotoa. Suun limakalvoilla ja kielessä voi näkyä vaaleita peitteitä, vaaleita tai punertavia laikkuja ja suupielihaavaumia.

Hammasproteesien käyttäjillä osa- tai kokoproteesin alle jäävä limakalvo punoittaa. Hammasproteesin käyttäjillä voi esiintyä myös suupielten tulehdusta (ks. Suupielten tulehdus (keiliitti)), jossa voi olla myös sienitulehdus.

Omahoito

Sienitulehduksen hoitoa voi itse edistää puhdistamalla suunsa ja proteesinsa hyvin, ottamalla proteesin pois suusta yöksi ja säilyttämällä sen kuivana ilmavassa rasiassa. Lisäksi potilas voi kostuttaa kuivaa suuta vedellä, teelusikallisella ruokaöljyä tai apteekeista saatavilla keinosyljillä ja lisätä syljeneritystä pureskelemalla.

Astmapotilaiden on suositeltavaa huuhdella suu vedellä kortikosteroidien käytön jälkeen, jolloin kortikosteroidien paikallinen hiivan kasvua edistävä vaikutus suun limakalvoilla vähenee.

Asiantuntijahoito

Ensimmäisenä pyritään poistamaan sienitulehdukselle altistavat tekijät. Vanhat huonosti istuvat hammasproteesit pohjataan (eli proteesit tiivistetään suun mukaiseksi) istuvuuden parantamiseksi ja sienien hävittämiseksi proteesin pinnalta. Jos sienitulehdus jatkuu ja oireet voimistuvat, voi sienitulehduksen hoito vaatia paikallisen sienilääkityksen. Vaikeammissa tapauksissa tulee kyseeseen systeeminen sienilääkitys, joka edellyttää viljelyllä tehtyä herkkyysmääritystä.

Taulukko 1. Suun sienitulehduksille altistavia tekijöitä.
Mikrobilääkitys
Huono suuhygienia
Suun kuivuus
Huonosti suuhun sopivat proteesit
Diabetes (huonossa tasapainossa)
Immunosuppressiivinen lääkitys, kuten kortisonilääkitys
Tupakointi
Runsas ja toistuva sokereita ja hiilihydraatteja sisältävien tuotteiden nauttiminen
Aliravitsemus
Puutostilat (esim. raudan puutos)
Hormonaaliset muutokset
Runsas alkoholin käyttö
Refluksi
Vierasesineet, kuten oikomiskojeet ja purentakiskot
Heikentynyt systeeminen immuunipuolustus
Ikääntyminen