Aftat ovat suun limakalvojen kivuliaita haavaumia, joita esiintyy lähes puolella ihmisistä elämänsä aikana.

Aiheuttajat

Aftojen syytä ei tunneta tarkasti, mutta muun muassa tietyt ruoat ja juomat, hammastahnat (ks. Hammastahnat), raudan, B12- ja C-vitamiinien puute, Crohnin tauti (ks. Crohnin tauti ja suun terveys), keliakia (ks. Keliakia ja suun terveys), suuhun kohdistunut trauma ja stressi voivat altistaa aftoille. Naisilla saattaa esiintyä suussa aftoja erityisesti kuukautisten aikaan. Aftat eivät ole tarttuvia.

Tunnistaminen

Aftan ilmestymistä limakalvolle edeltää usein noin vuorokauden ajan kutiava tunne. Afta on matala haavauma, joka on muodoltaan pyöreä tai soikea ja väriltään keskeltä vaalea ja reunoilta punainen (kuva ). Afta voi ilmestyä lähes minne tahansa suuontelossa. Yleisin paikka on huulen ja hampaiden välinen limakalvo. Aftat luokitellaan kolmeen ryhmään:

  • Pienet aftat, jotka ovat kooltaan alle 1 cm, paranevat 7–10 päivässä.
  • Suuret aftat ovat harvinaisia yli 1 cm:n kokoisia, paranevat 4–10 viikossa ja muodostavat arven.
  • Herpeettiset aftat ovat harvinaisia ja kooltaan pieniä, 1–2 mm. Niitä voi esiintyä jopa 100 samanaikaisesti ja ne paranevat 7–10 päivässä.
Kuva

Afta alahuulen sisäpinnalla. Aftan syytä ei tiedetä, mutta se ei ole tarttuva tauti. Kuva: Raimo Suhonen.

Omahoito

Aftoista suurin osa paranee 1–2 viikossa ilman hoitoa. Suurikokoisten (läpimitta yli 1 cm) aftojen paranemiseen voi mennä useita viikkoja. Hyvällä suuhygienialla voi lievittää kipua ja ehkäistä haavaumaa tulehtumasta. Apuna voi käyttää apteekeista saatavaa klooriheksidiinihuuhdetta tai -geeliä, jota purskutellaan ohjeen mukaisesti. Aftan paranemisen kannalta on hyödyllistä, jos hammastahnassa ei ole vaahdottavaa natriumlauryylisulfaattia.

Apteekeista on saatavilla ilman reseptiä geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat suojaavan kalvon aftan päälle, ja näin vähentävät muutamaksi tunniksi kipua ja arkuutta.

Asiantuntijahoito

Aftojen hoitoon ei ole lääkettä ja hoito on yleensä oireita lievittävää. Lääkäri tai hammaslääkäri voi määrätä paikallisia kortisonivoiteita oireita helpottamaan. Lisäksi tetrasykliinipurskuttelusta voi olla joskus apua: 250 mg:n tetrasykliinikapseli liuotetaan lasilliseen vettä ja sitä purskutellaan minuutin ajan neljä kertaa vuorokaudessa.

Jos suussa on useita aftoja ja suu on erittäin kipeä, voi lääkäri tai hammaslääkäri määrätä tilapäisesti käytettäväksi paikallisia puuduttavia liuoksia, joilla puudutetaan afta-alue esimerkiksi ennen ruokailua.

Mikäli aftat uusiutuvat nopeasti ja monta kertaa vuodessa, on syytä selvittää, voisiko aftojen esiintymisen taustalla olla jokin pitkäaikaissairaus (ks. Keliakia ja suun terveys) tai lääkehoito (taulukko Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen).

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Aftat Aftat.