Etusivu » Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti)

Jäätynyt olkapää (adhesiivinen kapsuliitti)

Lääkärikirja Duodecim
6.3.2018
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Jäätyneeksi olkapääksi kutsutaan tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy. Tämän seurauksena nivelen liikelaajuus pienenee ja liikkeet ovat kivuliaita. Yleisemmistä kiertäjäkalvosimen vaivoista tila eroaa siinä, että kipu on yleensä laaja-alaisempaa, ei niinkään yhteen asentoon liittyvä vihlaisu.

Jäätynyt olkapää voi kehittyä esimerkiksi vamman jälkeisen pitkän kiputilan jälkeen tai halvauksen aiheuttaman pitkällisen liikevajauksen seurauksena. Diabetesta sairastavilla tila on jopa viisi kertaa muita yleisempi. Sairastuneet ovat yleensä keski- tai myöhäisessä keski-iässä. Läheskään aina ei kuitenkaan ole osoitettavissa selvää syytä.

Tyypillisiä oireita ovat olkanivelen leposärky ja liikevajaus. Särky on yleensä pahinta öisin. Olkanivelen liikuttelussa on rajoitusta, eritoten kierrettäessä olkavartta ulospäin tai nostettaessa sitä sivukautta ylös. Kipu tuntuu erityisen voimakkaasti äkillisissä liikkeissä, varsinkin ääriasennoissa. Olkanivelen sisäänkierto vaikeutuu, jolloin käden kurottaminen selkään käy hankalaksi, mikä vaikeuttaa tai estää esimerkiksi rintaliivien kiinnittämisen takaa tai esineen ottamisen takataskusta.

Sairaus on pitkäaikainen, ja siinä erotetaan kolme vaihetta. Kipuvaiheessa hallitsee olkanivelen kipu ja vähittäinen liikkeen rajoittuminen. Tämä vaihe voi kestää 2–9 kuukautta. Jäykkyysvaiheessa, joka kestää 4–11 kuukautta, kipu heikkenee tai häviää ja tilaa hallitsee liikerajoitus. Paranemisvaiheessa oireet häviävän vähitellen ja paraneminen voi olla täydellinen. Koko prosessi kestää yleensä 1–2 vuotta.

Tutkimukset

Tärkein tutkimus on lääkärin vastaanotolla suoritettu olkanivelen tutkimus, jossa voidaan todeta melko tyypillinen liikerajoitus. Röntgen- tai magneettitutkimuksesta ei ole jäätyneen olkapään diagnosoimisessa hyötyä, mutta röntgentutkimus voi olla tarpeen muiden nivelen sairauksien selvittämiseksi. Myöskään laboratoriotutkimuksista ei ole hyötyä jäätyneen olkapään diagnosoinnissa.

Itsehoito

Jäätyneen olkapään hoito on pääasiassa itsehoitoa. Kipuvaiheessa käytetään tulehduskipulääkkeitä ja harjoitellaan liikkeitä kivun sallimissa rajoissa. Liikkeet ovat olkavarren heiluri- ja pyöritysliikkeitä sekä venyttely- ja kuminauhaharjoituksia. Samoin keppijumppa, jossa kepin avulla nostetaan molempia käsiä ylös ja sivuille, sekä ”kiipeäminen” sormilla seinää ylöspäin ovat hyväksi. Jäykkyysvaiheessa omatoimisen liikehoidon osuus vain korostuu entisestään.

Milloin hoitoon

Useita viikkoja kestävän olkanivelen kiputilan vuoksi on syytä käydä lääkärin tarkastuksessa. Jäätyneen olkanivelen diagnosoimisessa ei ole hyötyä röntgen- tai laboratoriotutkimuksista, vaan diagnoosi perustuu oireisiin ja vastaanotolla tehtyyn tutkimukseen. Joissakin tapauksissa kipuvaiheen alkuvaiheessa niveleen annettavalla kortikoidiruiskeella voidaan poistaa kipua. Myöhemmässä kipuvaiheessa tulehduskipulääkkeet ja kylmähoidot auttavat kipuun. Tällöin liikehoidot heiluriharjoituksia lukuun ottamatta ovat yleensä liian kivuliaita.

Jäykkyysvaiheessa sopivan voimisteluohjelman suunnittelemiseksi voi olla tarpeen saada fysioterapeutin neuvontaa omatoimisen harjoittelun tukemiseksi. Sen sijaan liiallinen fysioterapia saattaa jopa pahentaa kipua. Jos jäykkyysvaihe kestää hyvin pitkään (yli 6 kk) tai aiheuttaa suurta haittaa, voidaan harkita olkanivelen liikkeelle saamista nukutuksessa. Paranemisvaiheessa on aktiivisesta fysioterapiasta hyötyä, ja parhaimmillaan olkanivelen liikerata toipuu kokonaan ennalleen.

Ehkäisy

Koska tämän olkanivelen kapselin vaivan perussyy ei ole tiedossa, ei sen ennalta ehkäisemiseksi ole annettavissa ohjeita.

Käytettyjä lähteitä

Vastamäki M, Vastamäki H. Jäätynyt olkanivel. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online]. Kustannus Oy Duodecim / Terveysportti. Päivitetty 11.5.2016.

Roy A, Adahan T. Adhesive capsulitis in physical medicine and rehabilitation. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/326828»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 26.4.2016