Vasaravarpaalla (koukkuvarvas, digitus malleus, hammer toe) tarkoitetaan 2.–4. varpaan koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista. Vasaravarvas koukistuu niin, että varpaan pää osuu alustaan ja sitä vastaava päkiänivel yliojentuu.

Aiheuttajat

Varpaiden koukistuminen johtuu jalkaterän lihasten epätasapainosta, jonka voi aiheuttaa levinnyt päkiä, vaivaisenluu tai lihasten käyttämättömyys. Kaarijalka ja jäykkä nilkka johtavat usein vasaravarpaiden kehittymiseen. Vasaravarpaita aiheuttavia ulkoisia tekijöitä ovat korkeakorkoiset, pienet kengät sekä pienet sukat.

Vasaravarpaita esiintyy myös diabeteksen, nivelreuman, psoriaasin sekä joidenkin neurologisten sairauksien yhteydessä.

Tunnistaminen

Varpaiden koukistumisen vuoksi päkiänivelet aristavat seistessä ja käveltäessä.

Koukussa oleva varvas saattaa hangata kengän päälliseen, mikä aiheuttaa punotusta ja vähitellen känsän. Varpaan päähän muodostuu känsä varpaan osuessa joka askeleella alustaan. Myös kynnet voivat paksuntua. Varpaat voivat olla erittäin kivuliaat.

Omahoito

Hoidon tavoitteena on poistaa kipua ja pitää vasaravarvas mahdollisimman liikkuvana sekä suojata sitä hankaukselta, jolloin känsien ja kynsimuutosten syntyä voidaan ehkäistä. Jos vaivan aiheuttajana ovat pienet kengät ja sukat, nämä puutteet on korjattava ensimmäisenä.

Kireiden lihasten ja jänteiden hieronta ja venyttely pitävät varpaat liikkuvina.

Liikkuvaa vasaravarvasta voidaan oikaista käyttämällä varpaaseen puettavaa sormusmallista varpaanoikaisijaa tai varpaiden alle puettavaa varpaiden asentoa korjaavaa silikonista valmistettua oikaisijaa, niin sanottua hiirtä (kuva Tehdasvalmisteinen vasaravarpaiden oikaisija). Huolellisesti pujotettu lampaanvilla on myös hyvä vasaravarpaansuoja ja joskus jopa oikaisija (kuva Varvasväleihin pujotettava lampaanvilla imee kosteutta ja pitää varpaat erillään).

Jäykistynyt vasaravarvas suojataan geelivuoratulla tai superlonisella varvastupella tai suojaputkella (kuva Varpaaseen puettava geelivuorattu suojaputki).

Asiantuntijahoito

Jalkaterapeutti tai fysioterapeutti tutkii alaraajojen toiminnot. Hoitomahdollisuuksina ovat yksilöllinen puettava varvasortoosi, nauhasilikoni, yksilölliset jalkaterän ja alaraajan toimintaa ohjaavat pohjalliset, passiivinen nivelten mobilisaatio, harjoitteet.

Myös leikkaushoito on mahdollinen.