Hampaan kiinnityskudokset

Hampaan kiinnityskudoksiin (parodontiumiin) kuuluvat ien, parodontaaliligamentti, juurisementti ja alveoliluu (kuva ). Ien eli gingiva on epiteelin päällystämää sidekudosta, joka peittää puhkeamattoman hampaan kruunuosan terää ja ympäröi puhjenneen hampaan kaulaosaa. Juurisementistä lähtevät yhdensuuntaiset sidekudossäikeet (parodontaaliligamentti) kiinnittävät hampaan leukaluun alveoli- eli hammaskuoppalisäkkeeseen.

Kun kiinnityskudokset ovat terveet, ien on kiinteä, ns. appelsiininkuorimainen, vaaleanpunainen ja kiinnittyy tiukasti hampaaseen (kuva ), ja hammas kiinnittyy tiukasti hammaskuoppaan.

Kuva

Poskihampaan kiinnityskudokset. Hampaan kiinnityskudoksiin (parodontiumiin) kuuluvat ien, parodontaaliligamentti, juurisementti ja alveoliluu. Hampaan pinnan ja ikenen välistä tilaa kutsutaan ientaskuksi (alakuva). Jos suuhygienia on huono, ientaskuun kertyy bakteereja, jotka lisääntyessään altistavat ikenen ja kiinnityskudosten tulehduksille.

Kuva

Terveet ikenet. Terveet ikenet ovat kiinteät ja vaaleanpunaiset ja ien kiinnittyy tiukasti hampaaseen. Kuva: Veli-Jukka Uitto.

Hampaiden kiinnityskudostulehdus

Jos hampaita ei mekaanisesti puhdisteta säännöllisesti ienraja mukaan lukien, ien tulehtuu hampaiden pinnalle kerääntyneiden bakteerien takia (ks. Ientulehdus (gingiviitti)). Jos bakteeripeite on pitkään poistamatta, se kovettuu hammaskiveksi, mikä puolestaan lisää bakteerien tulehduskuormaa.

Ientulehduksessa hampaan ja epiteelin väliin jäävä v-kirjaimen muotoinen ientasku (kuva ) avautuu lisää ja sinne kerääntyneet suussa kasvavat bakteerit pääsevät lisääntymään. Tämä altistaa hampaiden kiinnityskudostulehdukselle (parodontiitille; ks. Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti)), joka pahimmillaan voi johtaa hampaiden liikkuvuuden lisääntymiseen ja hampaiden menettämiseen.

Riski sairastua ientulehdukseen (kuva Teini-ikäisellä pojalla hampaistossa runsaasti plakkia eli biofilmiä ja ientulehdusta erityisesti yläetuhampaiden ienrajassa) ja parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairateen (kuva Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus) on diabetesta sairastavalla suurempi kuin niillä, jotka eivät sairasta diabetesta. Parodontiitti voi huonontaa diabeteksen hoitotasapainoa (ks. Diabetes ja suun terveys). Parodontiitti on myös riskitekijä sydän- ja aivoinfarktille ja valtimonkovettumataudille (ks. Parodontiitti ja sydän- ja verisuonisairaudet).

Artikkeleissa Hampaiden puhdistaminen, Hampaiden välipintojen puhdistus, Ientulehdus (gingiviitti) ja Hampaan kiinnityskudostulehdus (parodontiitti) käsitellään hampaiden kiinnityskudossairauksien ehkäisyä, oireita ja hoitoa.