Juomilla on sekä edullisia että haitallisia vaikutuksia suun terveyteen. Molemmat vaikutukset vaihtelevat esimerkiksi syljen määrän mukaan, sillä kuivassa suussa haittavaikutukset korostuvat. Ne korostuvat myös lapsilla ja nuorilla, joiden vastapuhjenneet hampaat ovat vaikutuksille alttiimpia kuin suussa pitkään olleet, kunnolla kovettuneet hampaat.

Juomien edullisia vaikutuksia

Juomat kostuttavat ja huuhtelevat limakalvoja ja hampaita. Sillä on merkitystä karieksen ehkäisyssä, sillä kuivassa suussa kehittyy helpommin kariesta kuin kosteassa suussa. Suun kosteus, jota syljen erityksen lisäksi ylläpidetään juomisella, ehkäisee muitakin kuivan suun haittoja, kuten suun sienitulehdusten syntymistä ja pahenemista sekä limakalvojen haavaumien muodostumista hammasproteesien alle ja muualle suuonteloon.

Juomat tuovat suuhun sen terveyttä parantavia tai ylläpitäviä aineita. Hampaita vahvistavaa fluoria (ks. Fluori) on tavallisessa mustassa teessä, ja sitä voi olla myös juomavedessä. Maitotuotteista saadaan kalsiumia, hampaiden rakennusainetta, ja maitotuotteet neutraloivat happamien juomien jälkeen suun happamuutta.

Juomien haitallisia vaikutuksia

Juomissa suun terveydelle haitallisia aineita ovat monet sokerit sekä tietyt hapot, joista pahin on sitruunahappo. Sokereita ja happoja voi olla juomassa luonnostaan tai niitä on lisätty valmistuksen aikana. Vaikka juomissa sokeri on liukoisessa muodossa ja juoma häviää suusta nopeasti, reikiintymistä lisäävän haitan aiheuttaa sokeripitoisten juomien siemailutyyppinen käyttö. Lisäksi juomissa olevat hapot aiheuttavat hampaiden eroosiota (ks. taulukko Juomien pH-lukuja ja artikkeli Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)).

Sokereita ja happoja sisältävien juomien käyttötapa on ratkaiseva: usein ja pieni määrä juomaa on haitallisempaa kuin iso määrä kerralla. Juomat, joissa on sokeria ja haitallista happoa, aiheuttavat sekä reikiintymistä että hammaseroosiota. Jos sokerit on korvattu keinomakeuttajilla, stevioglykosidilla tai erytritolilla (ns. kevytjuomat), juoma aiheuttaa pelkästään eroosiota (taulukko Juomien pH-lukuja).

Erityisen haitallisia sokereita ja happoja sisältävien juomien nauttiminen on alle 15-vuotiaille, joiden hampaat ovat vielä kehitysvaiheessa.

Pahinta suun terveyden kannalta on juoma,

  • joka sisältää sitruunahappoa ja sokeria (sakkaroosia)
  • jota juodaan kuivaan suuhun, esimerkiksi urheilun tai liikunnan yhteydessä
  • jota purskutellaan tai pidetään suussa pitkään ennen nielemistä tai imetään hampaiden välistä
  • joka sisältää alkoholia, sillä alkoholin käyttö saa suun bakteeriston tuottamaan asetaldehydiä, joka lisää suusyövän riskiä, erityisesti tupakkatuotteiden kanssa käytettynä.

Uusia juomia

Suomessa kotikäytössä on nykyään runsaasti hiilihapotuslaitteita, joilla valmistetaan kotona erilaisia makuvesiä sekä virvoitus- ja energiajuomia. Makutiivisteissä on sekä sokerittomia, kevyesti hedelmäsokerilla makeutettuja että sokerilla makeutettuja vaihtoehtoja. Sokeria sisältämättömät tiivisteet eivät aiheuta hampaiden reikiintymistä, mutta niiden sisältämät sitruuna- ja muut hapot lisäävät hampaiden eroosiovaaraa. Kun juomaa on kotona saatavilla, sitä on helppo siemailla usein, mikä on selvä riski suun terveydelle. Hiilihapotettua vesijohtovettä ilman sokeria ja makuaineita voi juoda milloin tahansa.

Proteiini- ja muut kuntoilujuomat sisältävät sokeria tai muuta makeuttajaa, ja niissä on hampaille haitallisia happoja. Näin ollen niiden usein toistuvaa juomista ja juomista kuivaan suuhun on syytä välttää.

Smoothiet, erilaiset hedelmä- ja vihannesjuomasekoitukset ovat myös yleistyneet. Kaupasta ostetuissa tuotteissa on sokeria runsaasti. Terveellisemmän ja vähemmän sokeria sisältävän juoman saa itse tekemällä. Sen voi juoda aamu- tai välipalaksi, kuitenkin samalla muistaen, että pureskeltavat hedelmät ja vihannekset lisäävät syljen eritystä ja ovat eduksi ruuansulatukselle.

Suositus juomien käytöstä

Elimistön nestetasapainon vuoksi on tärkeää juoda päivittäin riittävästi, mikä tarkoittaa noin 1–1,5 litraa ravinnon sisältämän nesteen lisäksi. Maito ja piimä ovat suositeltavia ruokajuomia. Vesijohtovesi on hyvä ja edullinen janojuoma kaikenikäisille. C-vitamiinin lähteeksi voi juoda annoksen täysmehua (tuoremehua) esimerkiksi aamupalan tai välipalan yhteydessä, kunhan muistaa olla harjaamatta hampaita tuntiin ja juoda mehun jälkeen maitotuotteita.

Teetä ja kahvia, mieluiten ilman sokeria, voi juoda kohtuudella päivittäin. Muita juomia ei suositella päivittäiseen käyttöön niiden sisältämien sokereiden, happojen ja energian vuoksi.

Taulukko 1. Juomien pH-lukuja. Hammaseroosiovaara on silloin, jos pH on alle 5,5 ja juomassa on haitallista happoa, tavallisimmin sitruunahappoa (E 330).
Eivät sisällä haitallisia happoja Maito 6,7
Maitokahvi 6,4
Tavallinen tee (musta) 5,8
Tavallinen kivennäisvesi 5,6
Kahvi ilman sokeria 4,9
Piimä 4,5
Olut 4,5
Sisältävät sokeria ja/tai haitallisia happoja Sokeroitu kahvi 4,9
Appelsiinitäysmehu 3,8
Jäätee 3,4
Tavallinen virvoitusjuoma 3,0
Kevytmehujuoma (tiivisteestä) 3,0
Energiajuoma 2,9
Kevytkolajuoma 2,8
Karpalomehu (laimennettu) 2,7
Tavallinen kolajuoma 2,4
Siiderit 3–4
Viinit 3–4