Viisaudenhampaat puhkeavat keskimäärin noin 20 vuoden iässä, naisilla hiukan aiemmin kuin miehillä. Osittain puhjenneeseen viisaudenhampaaseen liittyy joskus hammasta ympäröivän ikenen paikallinen tulehdus, perikoroniitti, joka voi olla hyvin kivulias.

Aiheuttajat

Perikoroniitin aiheuttaa puhkeavaa viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, jota edesauttaa muun muassa alaleuan hampaiden ahtaus, alaviisaudenhampaan osittainen puhkeaminen ja hampaan puhkeamisasento.

Tunnistaminen

Perikoroniitti on lähestulkoon aina nuorten aikuisten puhkeaviin viisaudenhampaisiin liittyvä vaiva. Perikoroniitti on yleisempää alaleuan viisaudenhampaissa kuin yläviisaudenhampaissa.

Perikoroniitin oireita ovat kipu, erityisesti yhteen purtaessa, turvotus, pahanhajuinen hengitys, märkävuoto viisaudenhampaan ientaskusta ja vakavammissa tapauksissa märkäpaiseen muodostus, suun avaamisvaikeudet ja kuume.

Omahoito

Tulehtuneen viisaudenhammasalueen hyvä huolellinen ja säännöllinen puhdistus hammasharjalla voi lieventää perikoroniitin oireita. Tilapäisesti voi käyttää ohjeiden mukaisesti apteekista ilman reseptiä saatavia suuhuuhteita (esim. klooriheksidiiniä sisältäviä).

Asiantuntijahoito

Mikäli viisaudenhampaiden perikoroniitti ei mene ohi tai vaivat uusiutuvat, tulee ottaa yhteyttä suun terveydenhuoltoon. Perikoroniitin akuutissa vaiheessa hammaslääkäri saattaa myös määrätä mikrobilääkkeitä (antibiootteja) ja särkylääkkeitä oireiden helpottamiseksi, mutta niillä ei perikoroniittivaivaa yleensä hoideta lopullisesti.

Hoitona on puhkeavan hampaan poisto. Jos viisaudenhammas joudutaan poistamaan leikkauksella, tehdään noin viikon kuluttua toimenpiteestä jälkitarkastus, jonka yhteydessä poistetaan ompeleet. Hampaan poiston jälkeiset ohjeet on käsitelty artikkelissa Hampaan poisto ja muut suukirurgiset toimenpiteet.

Varsinkin alaviisaudenhampaan poiston jälkeen hampaan poistokuoppa voi kipeytyä parin päivän kuluttua poiston jälkeen. Tällöin verihyytymä on usein hävinnyt poistokuopasta liian aikaisin, jolloin paraneminen ei pääse kunnolla alkuun. Oireena on kova, jopa paheneva kipu, johon mikään särkylääke ei kunnolla auta. Poistokuopasta voi tulla myös pahaa hajua ja makua. Kuivaa poistokuoppaa voidaan hoitaa ainoastaan suun terveydenhuollossa.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Perikoroniitti Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus).