Suurin osa kasvojen alueen tapaturmista on pehmytkudosvammoja. Ne voivat olla pinnallisia naarmuja, haavaumia tai ruhjeita. Kävelemään opettelevilla lapsilla yleinen ruhje syntyy, kun ala- tai ylähampaat vaurioittavat huulta lapsen kompastuessa. Myös puraisu huuleen tai kieleen voi aiheuttaa vamman suun alueen pehmytkudokseen.

Omahoito

Naarmut, haavat ja ruhjeet puhdistetaan juoksevan veden alla tai antiseptisellä aineella. Haavan puhdistukseen ei kannata käyttää pumpulia tai muuta nukkaavaa materiaalia, sillä ne jäävät haavaan ja hidastavat haavan paranemista. Jos haava vuotaa, sitä painetaan puhtaalla sidetaitoksella.

Tarvittaessa taitoksen päälle lisätään uusi taitos ottamatta vanhaa pois. Näin verenvuoto pienissä haavoissa yleensä tyrehtyy. Huulessa haavan voi tarvittaessa peittää puhtaalla laastarilla tai sidetaitoksella.

Asiantuntijahoito

Mikäli haava on iso tai syvä ja siitä vuotaa runsaasti verta, joka ei tyrehdy, on syytä mennä lääkärin vastaanotolle. Lääkäri sulkee haavan sprayllä, perhoslaastareilla tai tarvittaessa ompeleilla.