Suun kuivumista aiheuttavat reumasairauksista muun muassa nivelreuma, SLE, skleroderma ja spondylartropatiat. Voimakkainta suun kuivuminen on Sjögrenin oireyhtymässä, joka voi olla itsenäinen sairaus tai jonkin muun reumasairauden liitännäissairaus.

Sjögrenin oireyhtymässä sylkirauhasten tulehdukselliset muutokset aiheuttavat suun kuivumista, ja joka neljännellä on korvasylkirauhasten tois- tai molemminpuolista turvotusta. Suun kuivuminen kehittyy yleensä hitaasti, minkä takia sen huomaaminen saattaa olla vaikeaa.

Suun kuivuminen (ks. Kuiva suu) aiheuttaa hampaiden reikiintymisriskin lisääntymistä, etenkin ienrajassa (ks. Karies (hampaan reikiintyminen)), ja hampaat kuluvat eli erosoituvat helposti (ks. Hampaiston kuluminen (attritio ja abraasio) ja kiilteen liukeneminen (eroosio)). Reumasairauksien hoidossa joudutaan käyttämään usein lääkkeitä (taulukko Lääkkeiden vaikutus suuhun), jotka myös saattavat heikentää syljen eritystä. Suun sienitulehdukset uusiutuvat helposti kuivassa suussa (ks. Suun sienitulehdukset).