Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa suun limakalvojen kutinaa, turvotusta ja aftamaisia haavaumia (kuva Afta alahuulen sisäpinnalla) sekä huulten kutinaa ja turvotusta. Tavallisimmin suuoireita esiintyy koivuallergisilla, joilla raa'at tai tuoreet ja käsittelemättömät kasvikset ja hedelmät aiheuttavat usein kutinaa huulissa ja suun limakalvoilla, mutta joskus myös turvotusta suun ja nielun limakalvoilla.

Ruoka-aineallergioiden synty

Ruoka-allergia voi alkaa aikuisiällä, mutta se voi myös olla seurausta jo lapsuudessa alkaneesta allergiasta. Aikuisista 2–5 % sairastaa ruoka-aineallergiaa, mutta noin 20 % välttää jotakin ruoka-ainetta niistä saamiensa oireiden vuoksi.

Mikä tahansa ruoka voi aiheuttaa allergisia oireita, jos henkilö on aiemmin herkistynyt kyseiselle ruoalle tai sen sisältämälle ainesosalle. Useimmiten allergisen reaktion syynä ovat kuitenkin eläin- ja kasvikunnasta peräisin olevat valkuaisaineet. Toisinaan maitoallergia sekoitetaan laktoosi-intoleranssiin (ks. Laktoosi-intoleranssi ja suun terveys) ja vilja-allergia keliakiaan (ks. Keliakia ja suun terveys).

Vanhempien lasten ja aikuisten ruoka-allergiat ovat useimmiten niin sanottuja ristiallergioita ja liittyvät siitepölyallergiaan. Yleisimpiä ristiallergioita ovat koivu-hedelmä-juures-palkokasvit-pähkinä ja pujo-selleri-porkkana-mauste (kumina). Joka toinen koivun siitepölylle allerginen saa oireita tuoreesta omenasta, päärynästä, kiivistä, porkkanasta, selleristä, perunasta, paprikasta ja tomaatista, ja joka kahdeskymmenes mausteista, kuten kurkumasta, sinapista, pippureista, kanelista ja inkivääristä. Noin kolmasosa pujoallergisista reagoi selleriin ja useisiin mausteisiin.

Oireherkkyys on siitepölykaudella voimakkaampaa kuin muina vuodenaikoina. Taulukossa Ruoka-aineet ja mausteet, jotka voivat reagoida ristiin alle luetellaan yleisimmät ruoka-aineet ja mausteet, jotka voivat aiheuttaa allergisia oireita henkilöille, jotka ovat allergisia koivun, pujon tai heinien siitepölylle.

Omahoito

Ruokavaliosta kannattaa poistaa vain toistuvasti oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Jos allergiaoireet ovat lieviä, ei allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita tarvitse välttää kokonaan tai niitä voi käyttää siinä määrin kuin oireet eivät ole häiritseviä. Allergiat ovat aina yksilöllisiä. Vakavia allergisia oireita aiheuttaneet ruoka-aineet tulee kuitenkin jättää kokonaan pois ruokavaliosta.

Keittäminen ja paistaminen muuttavat hedelmien, juuresten ja vihannesten koostumusta ja saattavat hävittää allergeenisuutta tai vähentää sitä. Poikkeuksena ovat kuitenkin selleri, palsternakka, manteli, pähkinä ja mausteet. Hedelmien allergeenisuus vaihtelee lajikkeittain; ulkomaiset omenat aiheuttavat oireita useammin kuin kotimaiset. Juureksista varhaisperuna ja kesäporkkana aiheuttavat oireita useammin kuin samat tuotteet seuraavana talvena. Sen sijaan yhtään turvallista kiivilajiketta ei ole markkinoilla.

Suun kautta nautittavia antihistamiineja voi käyttää lievien allergisten oireiden helpottamiseen. Antihistamiinit saattavat kuitenkin kuivattaa suuta (taulukko Lääkkeiden vaikutukset suun terveyteen) ja pahentaa siten limakalvo-oireita. Kuivan suun oireiden lievittämiseksi suositellaan veden juontia ja suun kostutusta vedellä. Apteekista voi ostaa kosteuttavia ja voitelevia suunhoitotuotteita kuivan suun ja ärtyneiden limakalvojen hoitoon (ks. Kuiva suu).

Hammastahnojen vaahtoa muodostava aine, natriumlauryylisulfaatti, saattaa ärsyttää allergiasta ärtyneitä limakalvoja lisää. Jotkin hammastahnat sisältävät koivun kanssa ristiinreagoivia mausteita. Esimerkiksi niin sanotuissa aromaattisissa hammastahnoissa voi olla kanelia tai neilikkaa, luonnonkosmetiikkahammastahnoissa kanelia. Hammastahnaa valitessa on hyvä tarkistaa tuoteseloste.

Vaikean allergisen reaktion, anafylaksian hoitoon käytetään adrenaliinia lihakseen pistettynä. Terveydenhuoltohenkilö opettaa adrenaliini-injektorin käytön. Injektori ja samassa yhteydessä otettavat antihistamiini- ja glukokortikoiditabletit on pidettävä aina mukana. Yleisimmät anafylaksian aiheuttajat ovat pähkinät, siemenet, kala ja äyriäiset.

Asiantuntijahoito

Allergian aiheuttajat kartoitetaan erikoissairaanhoidossa; esimerkiksi selvittämällä, johtuvatko potilaan oireet ristireaktiosta koivun kanssa vai maapähkinäallergiasta. Koivusiedätyshoidolla voidaan vähentää myös kasviristiallergian oireita, mutta se ei poista niitä kokonaan.

Ruoka-allergeenin välttämisen tason määrittelee lääkäri. Mutta jos joudutaan rajoittamaan ravitsemuksen kannalta keskeisten ruoka-aineiden käyttöä, tarvitaan hoitoon mukaan ravitsemusterapeutti, jonka kanssa suunnitellaan yhdessä allergiselle sopiva ja ravitsemuksellisesti riittävä yksilöllinen ruokavalio.

Henkilölle, joka saa voimakkaita allergisia oireita ruoka-aineista, lääkäri määrää kortisoni- (glukokortikoidi) tabletteja kerta-annoksina tai muutaman päivän kuureina.

Taulukko 1. Ruoka-aineet ja mausteet, jotka voivat reagoida ristiin allergiaa aiheuttavan kasvin kanssa.
Allergiaa aiheuttava kasvi Ristiin reagoivia ruoka-aineita ja mausteita
Koivu Omena, luumu, päärynä, persikka, kirsikka, litsi, kiivi, nektariini, ananas, mango, passionhedelmä, viinirypäle, kaki (sharon), peruna (raakana), porkkana (raakana), selleri, persilja, palsternakka, paprika, tomaatti, lanttu, manteli, sinappi, valko-, musta- ja cayennepippuri, kaneli, neilikka, fenkoli, kumina, inkivääri, kurkuma, soija, muut pavut, mansikka, hassel-, maa- ja saksanpähkinä, kastanja sekä seesamin-, auringonkukan- ja pinjansiemenet
Pujo Selleri, porkkana (raakana), palsternakka, kumina, fenkolin-, aniksen- ja korianterinsiemenet, paprika, kamomilla, valko- ja mustapippuri, sipuli, purjo, valkosipuli, auringonkukansiemenet, mango, kiivi, hunaja, melonit, ananas, banaani
Heinät Vehnä, ruis, ohra, kaura, riisi, maissi, durra, herneet, tomaatti, soija, meloni, maapähkinä