Keuhkoahtaumatauti tulee yleistymään lähivuosikymmeninä ja suurin muutos nähdään köyhissä ja keskituloisissa maissa. Lisäksi naisten keuhkoahtaumataudit yleistyvät nopeammin kuin miesten.

Tiedot käyvät ilmi mallinnustutkimuksesta, jossa käytettiin vuosien 2010–2019 tietoja sadoista eri maista. Niiden perusteella yli 25-vuotiaiden keuhkoahtaumatauti yleistyy 23 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Tämä tarkoittaisi noin 600 miljoonaa potilasta.

Muutos painottuu naisiin sekä köyhien ja keskituloisten maiden väestöihin. Jos arviot pitävät paikkansa, vuonna 2050 köyhissä ja keskituloisissa maissa on kaksi kertaa enemmän keuhkoahtaumatautipotilaita kuin varakkaissa maissa.

Naisten sairastumisten taustalla on todennäköisesti tupakoinnin lisääntyminen, mutta väestön ikääntyminen ja väestönkasvu selittävät suuren osan kehityksestä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Keuhkoahtaumatauti tarkoittaa hengitysteiden kroonista ja etenevää ahtautumista, johon voi liittyä jatkuva keuhkoputkitulehdus tai keuhkolaajentuma. Tyypillisiä oireita ovat jatkuvat hengitystieoireet, etenevä ilmateiden ahtaus ja krooninen hengitysteiden tulehdus. Oireet pahenevat usein hengitystieinfektion yhteydessä.

Tautia ei voi parantaa, mutta lääkkeet hillitsevät sen oireita. Tupakoinnin lopettaminen ja työperäisissä tapauksissa altistuksen vähentäminen voivat pysäyttää keuhkoahtauman etenemisen. Suomalaisista keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 2–3 prosenttia. Tupakoitsijoista siihen sairastuu 20–30 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Network Open 2023;6:e2346598)

https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.46598