Syöpäkasvaimen DNA:ta seulova verikoe voi tunnistaa 83 prosenttia paksu- ja peräsuolisyövistä, tuore tutkimus osoittaa. Herkkyys on samaa luokkaa kuin ulostenäytteistä tehtyjen seulontojen, mutta huonompi kuin kolonoskopian.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä, ja siihen osallistui lähes kahdeksantuhatta 45–84-vuotiasta potilasta, joiden paksu- ja peräsuolisyöpä oli varmistettu kolonoskopialla.

Kaikilta potilailta otettiin myös verinäytteet ja niistä etsittiin syöpäsoluista peräisin olevaa solunulkoista DNA:ta (ctDNA). Veritestit tunnistivat syövän oikein 83 prosentissa tapauksista, mutta 17 prosenttia syövistä olisi jäänyt löytämättä, jos niitä olisi seulottu vain verikokeella.

Testiä käytetään tällä hetkellä syövän uusiutumisen seurannassa. Jos nyt julkaistut tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, ctDNA-testi voisi helpottaa ja tehostaa myös paksu- ja peräsuolisyövän varhaista toteamista.

Suomessa todetaan vuosittain noin 3 500 uutta paksu- ja peräsuolisyöpää. Se yleistyy jatkuvasti ja on nykyään toiseksi yleisin syöpä Suomessa.

Uutispalvelu Duodecim

(New England Journal of Medicine 2024;DOI:10.1056/NEJMoa2304714)

https://doi.org/10.1056/NEJMoa2304714