Dermatomyosiitti-lihastulehdus voi joskus aiheutua lääkityksestä, mutta tieto eri lääkkeisiin liittyvistä riskeistä on ollut vähäistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella merkittävä osa tapauksista liittyy tiettyihin syöpä- ja reumalääkkeisiin.

Lääkkeiden aiheuttamaa dermatomyosiittia on hankala tutkia sairauden harvinaisuuden vuoksi. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhdistettiin 134 aihetta selvittäneen tutkimuksen aineistot ja silti potilaita oli vain 165.

Analyysin perusteella tapauksista 30 prosenttia liittyi hydroksiurea-solunsalpaajiin, 16 prosenttia immuuniaktivaation vapauttaja -syöpälääkkeisiin, 13 prosenttia statiineihin, 6 prosenttia penisillamiiniin, jota käytetään mm. reuman ja muiden sidekudossairauksien hoidossa ja 6 prosenttia TNF-estäjiin, joita käytetään mm. nivelreuman ja psoriaasin hoidossa

Dermatomyosiitit todettiin keskimäärin 60 päivää lääkitysten aloittamisesta. Potilaista 52 prosenttia oli sairastanut syöpää.

Dermatomyosiitti on harvinainen autoimmuuninen iho-lihastulehdus, joka aiheuttaa punoittavaa ihottumaa ja monilihastulehdusta.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Dermatology 2024;160:210–217)

https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2023.5418