Krooninen munuaistauti saattaa kehittyä todennäköisemmin naisille, jotka ovat sairastaneet raskausdiabetesta. Riski koskee etenkin naisia, jotka tarvitsivat insuliinihoitoa raskausdiabetekseen.

Tiedot käyvät ilmi Diabetes Care -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa käytettiin lähes 700 000 vuosina 1997–2018 lapsen synnyttäneen tanskalaisnaisen kaksitoistavuotisia seurantatietoja. Naisista 3,4 prosenttia oli sairastanut raskausdiabetesta.

Raskausdiabetesta poteneet sairastuivat krooniseen munuaistautiin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut naiset, tulokset osoittivat. Riski oli vielä suurempi, jos naisen raskausdiabetesta oli hoidettu insuliinilla, mikä on merkki vaikeammasta sokeriaineenvaihdunnan häiriintymisestä.

Yhteydet näkyivät riippumatta siitä, oliko naisella todettu seurannan aikana diabetes tai korkea verenpaine.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Raskausdiabeteksella tarkoitetaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa havaittua sokeriaineenvaihdunnan häiriötä. Suomessa se todetaan noin 12 synnyttäjällä sadasta. Raskausdiabetes suurentaa muun muassa sikiön suurikokoisuuden ja synnytyskomplikaatioiden riskiä sekä äidin todennäköisyyttä sairastua varsinaiseen diabetekseen.

Uutispalvelu Duodecim

(Diabetes Care 2024;47:401–408)

https://doi.org/10.2337/dc23-1092