Masennusta potevat sairastuvat muita todennäköisemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin, mutta riski näyttäisi koskevan etenkin naisia.

Tämä käy ilmi Journal of the American College of Cardiology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 4 miljoonan 18–75-vuotiaan rekisteritietoja. Tutkimuksen seuranta-aika oli 3,5 vuotta.

Analyysin perusteella masennusta potevat miehet ja naiset sairastuivat seurannan aikana sydän- ja verisuonitautiin selvästi muita todennäköisemmin, mutta riski oli naisille suurempi.

Miespuoliset masennuspotilaat sairastuivat 39 prosenttia ja naispuoliset 64 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät poteneet masennusta.

Aineiston luonteen vuoksi on mahdollista, että tuloksiin ovat vaikuttaneet muutkin seikat kuin masennus, mutta masennuksen ja sydänoireiden yhteydestä on saatu viitteitä aiemminkin.

Tutkijat toivovat, että lääkärit huomioivat tulokset masennuspotilaidensa hoidossa ja kiinnittävät erityisesti huomiota naispotilaiden sydänriskeihin.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American College of Cardiology 2024;DOI:10.1016/j.jacasi.2023.11.015)

https://doi.org/10.1016/j.jacasi.2023.11.015