Tyypin 2 diabetesta sairastavat saattavat tarvita runsaasti proteiinia välttyäkseen ikääntymisen myötä tapahtuvalta lihasten ja kunnon heikentymiseltä. Tuoreen tutkimuksen perusteella yli 55-vuotiaalle potilaalle sopiva päivätaso olisi 1,2–1,5 grammaa proteiinia painokiloa kohden.
Tutkimukseen osallistui 26 tyypin 2 diabetesta sairastavaa yli 55-vuotiasta, joiden lihasmassa tai lihasvoima oli alhainen tai he olivat huonossa fyysisessä kunnossa.
Osana kaksitoistaviikkoista tutkimusta puolet potilaista sai päivittäin 0,8–1 grammaa proteiinia painokiloa kohden ja puolet 1,2–1,5 grammaa.
Käden puristusvoima ja fyysinen toimintakyky parantuivat enemmän ryhmässä, joka sai suurempia proteiiniannoksia, tutkijat havaitsivat. Verrokkiryhmäläisten kunto ja lihakset sen sijaan jonkin verran heikkenivät seurannan aikana. Tyypin 2 diabeteksen etenemiseen proteiini ei vaikuttanut kummassakaan ryhmässä.
Havainnot pitää varmistaa suuremmissa ja pitemmissä tutkimuksissa, mutta ne viittaavat yli 55-vuotiaiden tyypin 2 diabetesta sairastavien hyötyvän suuremmista proteiinimääristä. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, proteiinilisät voisivat ylläpitää tämän potilasryhmän toimintakykyä ja vähentää ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa ja raihnaistumista.
Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa riittävänä päivittäisenä proteiinin saantina pidetään 18–64-vuotiaille 0,8 grammaa ja yli 70-vuotiaille 1,2–1,5 grammaa painokiloa kohden. Tätä suuremmat määrät eivät suo lisähyötyä joitain erityisryhmiä ja sairaalapotilaita lukuun ottamatta.
Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2025;DOI:10.1007/s00394-024-03575-9)