Runsas alkoholin käyttö altistaa Alzheimerin taudille, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös kohtuullisempi käyttö saattaa suurentaa Alzheimerin tautiin viittaavien merkkiaineiden pitoisuuksia.
Vielä on liian aikaista sanoa, tarkoittaako merkkiaineiden pitoisuuksien suurentuminen myös sairastumisriskin suurentumista, mutta asiaa kannattaa ehdottomasti selvittää lisätutkimuksissa.
Tulokset julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella kohtuullisesti alkoholia käyttävien selkäydinnestenäytteissä oli selvästi enemmän beeta-amyloideja kuin verrokeilla, jotka eivät käyttäneet alkoholia.
Myös aterioillaan viinilasillisen tai kaksi nauttivien näytteissä oli enemmän Alzheimerin taudin merkkiaineita, tulokset osoittivat. Tämä tosin nähtiin vain osallistujilla, jotka joivat käytännössä joka aterialla.
Havainnot viittaavat kohtuullisesti eli 1–2 alkoholiannosta päivittäin juovien olevan mahdollisesti suurentuneessa vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin, mutta alkoholin lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän takia havainnot pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa ennen kuin asiasta voidaan olla varmoja.
Tutkimukseen osallistui 195 keskimäärin 65-vuotiasta, joista 51 käytti alkoholia kohtuudella ja 117 oli raittiita.
Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2025;64:142)