Kiinalaistutkimuksen mukaan lasten hajataittoisuus yleistyi huomattavasti koronaepidemian jälkeen. Aiemmissa tutkimuksissa myös lasten likinäköisyyden on osoitettu yleistyneen samana aikana.

Hajataittoisuus aiheuttaa alentunutta näöntarkkuutta kaikilla etäisyyksillä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa vajaata 22 000 keskimäärin seitsemänvuotiasta hongkongilaislasta seurattiin vuodet 2015–2023. Lasten silmät tutkittiin vuosittain.

Vuonna 2014 merkittävä refraktiivinen hajataittoisuus todettiin 21 prosentilla ja korneaalinen hajataittoisuus 60 prosentilla lapsista, mutta vuosina 2022–2023 luvut olivat kohonneet 35 ja 65 prosenttiin.

Tutkijat arvioivat koronaepidemian suurentaneen hajataittoisuuden riskiä noin 20–25 prosenttia. Yhteydet havaittiin riippumatta lasten sosiaalisesta ja taloudellisesta tilanteesta, vanhempien hajataittoisuudesta tai lapsen mahdollisesta likinäköisyydestä.

Hajataittoisuus ja etenkin likinäköisyys on hyvin yleistä Kiinassa ja varsinkin Hong Kongissa, missä lasten likinäköisyys on yleisintä maailmassa. Vähäinen ulkoilu, runsas lukeminen ja muu lähityö ovat tunnettuja likinäköisyyden riskitekijöitä, mutta hajataittoisuuden syyt ovat epäselvemmät.

Tutkijat uskovat taustalla olevan poikkeamat sarveiskalvon kehityksessä, mitkä voivat olla seuraus koronaepidemiaan liittyvistä elämänmuutoksista ja ruutuajan lisääntymisestä. Tähän viittaa muun muassa se, että hajataittoisuuden yleistymisen lisäksi myös niitä aiheuttavat sarveiskalvomuutokset olivat suurempia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(JAMA Ophthalmology 2025;143:383–391)

https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2025.0205