Vasta aikuisiässä tyypin 1 diabetekseen sairastuvat menehtyvät aikaisemmin ja sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin todennäköisemmin kuin muu väestö. Sydänriskit ovat silti pienempiä kuin tyypin 2 diabetesta sairastavien.
Ruotsalaistutkimuksen havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä tyypin 1 diabetes alkaa yleensä lapsuudessa, joten aikuisiän tapauksia on tutkittu vähänlaisesti.
Nyt julkaistujen tulosten perusteella aikuisena tyypin 1 diabetekseen sairastuvien riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on 30 prosenttia suurempi kuin muiden samanikäisten. Lisäksi he menehtyivät seurannan aikana 70 prosenttia todennäköisemmin.
Havaitut sydänriskit eivät olleet suurempia kuin tyypin 2 diabetesta potevien, mutta aikuisena tyypin 1 diabetekseen sairastuneet menehtyivät heitä todennäköisemmin hoitamattomaan diabetekseen liittyvään ketoasidoosiin.
Merkittävä osa riskeistä johtui potilaiden riskitekijöistä. Kuolemantapauksista 10 prosenttia liittyi tulosten perusteella tupakointiin ja 10 prosenttia korkeisiin HbA1- eli glykohemoglobiinitasoihin. Sydän- ja verisuonitaudeista arviolta 20 prosenttia liittyi lihavuuteen, 9 prosenttia HbA1c-tasoihin ja 8 prosenttia tupakointiin.
Riskit olivat hyvin samankaltaisia riippumatta siitä, oliko tyypin 1 diabetes todettu vasta yli 40-vuotiaana vai aiemmin aikuisiässä.
Tulokset lisäävät tietoa aikuisiässä todettavan tyypin 1 diabeteksen haitoista, mutta osoittavat myös elintapojen ja riskitekijöiden merkityksen. Huomattava osa näiden potilaiden sydänoireista ja ennenaikaisista kuolemista voitaisiin todennäköisesti estää niihin vaikuttamalla.
Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa. Siinä käytettiin 10 000 aikuisena tyypin 1 diabetekseen ja 375 000 tyypin 2 diabetekseen vuosina 2001–2020 sairastuneen rekisteritietoja. Heitä verrattiin yli 500 000 terveeseen samanikäiseen. Potilaita seurattiin vuoteen 2022.
Tyypin 1 diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien saarekesolujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tyypin 1 diabetes on Suomessa suhteellisesti yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä. Nykykäsityksen mukaan tyypin 1 diabetes syntyy perinnöllisen alttiuden ja ulkoisen laukaisevan tekijän kuten infektion yhteisvaikutuksena.
Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2025;DOI:10.1093/eurheartj/ehaf304)