Kasvispainotteista ruokavaliota noudattavat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen muita epätodennäköisemmin, tuore tutkimus vahvistaa. Kasvissyöjätkin voivat silti syödä epäterveellisesti, joten kaikki ruokavaliot eivät diabetesta ehkäise.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella osallistujan riski sairastua diabetekseen 22-vuotisen seurannan aikana oli sitä pienempi mitä kasvispainotteisempi hänen ruokavalionsa oli.

Tutkimukseen osallistui 12 000 keski-ikäistä yhdysvaltalaista, joista 4 200 sairastui tyypin 2 diabetekseen seurannan aikana.

Kun kaikkein kasvispainotteisimmin ja vähiten lihaa syöviä verrattiin tuskin lainkaan kasviksia nauttiviin lihansyöjiin, kasvissyöjien diabetesriski oli 11–15 prosenttia pienempi, tulokset osoittivat.

Terveellinen kasvispainotteinen ruoka sisälsi hedelmiä, kasviksia, palkokasveja, täysviljatuotteita, pähkinöitä, teetä ja kahvia, mutta vähänlaisesti eläinkunnan tuotteita tai epäterveellisiä kasvistuotteita kuten lisättyä sokeria sisältäviä ruokia ja mehuja tai teollisia, pitkälle jalostettuja viljoja. Epäterveellinen kasvispainotteinen ruokavalio ei liittynyt pienempään diabetesriskiin.

Tulokset vahvistavat näyttöä kasvispainotteisen ruokavalion hyödyistä ja osoittavat niiden ulottuvan myös yleisväestöön. Kasvispainotteinen ruokavalio voi aiempien tutkimusten perusteella ehkäistä myös sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää. Kasvisten lisäämisen lisäksi tärkeää olisi vähentää punaisen lihan ja etenkin punaista lihaa sisältävien teollisten lihatuotteiden käyttöä.

Uutispalvelu Duodecim

(Diabetes Care 2024;47:803–809)

https://doi.org/10.2337/dc23-2013