Alkoholiongelmaisten vanhempien jälkeläiset sairastuvat masennukseen ja ahdistukseen muita todennäköisemmin, ruotsalaistutkimus osoittaa. Yhteys havaittiin seuraamalla 2,5 miljoonaa ruotsalaista yli 40 vuoden ajan.

Rekisteritietojen perusteella jälkeläisen riski sairastua masennukseen tai ahdistukseen oli noin kaksinkertainen, jos jompikumpi hänen vanhemmistaan oli alkoholiongelmainen. Hieman yli neljä prosenttia osallistujista oli perheestä, jossa ainakin toisella vanhemmista oli alkoholiongelma.

Erityisesti äidin alkoholiongelma liittyi jälkeläisen sairastumisriskiin, mutta riski oli suurin, jos kumpikin vanhempi sairasti alkoholismia. Yhteydet havaittiin riippumatta perheen sosiaalisesta ja taloudellisesta tilanteesta ja vanhempien mahdollisista mielenterveysongelmista.

Samanlaisia tuloksia on saatu myös Suomessa. Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa mielialahäiriöiden lisäksi myös muun muassa neuroosit sekä stressioireyhtymät havaittiin yleisiksi alkoholismia sairastavien jälkeläisillä.

Tuloksista ei käy ilmi mistä yhteydet tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on lukuisia. Vanhemman alkoholiongelma aiheuttaa lapselle huolta ja turvattomuutta, mitkä voivat altistaa mielialahäiriöille. Myös raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on yhdistetty lapsen mielenterveysriskeihin. Alkoholismilla ja monilla mielenterveysongelmilla on lisäksi perinnöllisiä yhteyksiä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of Epidemiology & Community Health 2024;78:444–450)

https://doi.org/10.1136/jech-2023-221720