Kasvisruokavaliota noudattavat ja punaista lihaa välttävät teinitytöt saattavat olla muita alttiimpia raudan vajaukselle, ruotsalaistutkimus osoittaa. Varsinaiset anemiat eivät kuitenkaan ole heillä yleisempiä.

Tulosten perusteella kasvisruokavalioita tai kala-kasvisruokavaliota noudattavista 69 prosentilla oli veressään liian vähän rautaa, mutta sama havaittiin myös 30 prosentilla sekasyöjistä. Vaikka raudan vajaus oli yleistä kaikilla, se oli silti yli kaksi kertaa yleisempää kasvis- tai kala-kasvisruokavalioita noudattavilla.

Kasvisruokavalio on mahdollista koostaa niin, että raudan saanti on turvattua, mutta lisäksi on syytä huolehtia sen imeytymisestä. Tähän vaikuttaa myös muu ruokavalio ja etenkin C-vitamiinin saanti. Kasvikunnan tuotteissa ei ole yhtä paljon rautaa kuin punaisessa lihassa tai siipikarjassa, mutta hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, pähkinät, linssit, pavut ja herneet.

Raudan riittävyys on tytöille tärkeää erityisesti teini-iässä, jolloin kuukautiset ja kasvu lisäävät sen tarvetta.

Uutispalvelu Duodecim

(European Journal of Nutrition 2025;64:107)

https://doi.org/10.1007/s00394-025-03630-z