Kaikilla ihmisillä muodostuu suolikaasuja jatkuvasti. On yksilöllistä, kuinka häiritsevänä suolikaasujen muodostuminen koetaan. Suurin osa ruoansulatuskanavan kaasusta syntyy paksusuolen bakteerien tuottamana. Kaasua kulkeutuu mahaan ja sieltä suolistoon myös nielemällä. Ihmisillä muodostuu suolikaasua keskimäärin 7–8 desilitraa päivässä, mutta vaihtelu on suuri. Kerrallaan suolessa on kaasua paljon vähemmän, sillä sitä poistuu pieruina. Näiden määrä on yleensä 15–20 kappaletta päivässä. Normaalin ylärajana pidetään 25 ”päästöä” päivässä.

Tässä artikkelissa käsitellään vatsan turvottelua ja häiritsevän liiallista suolikaasujen muodostumista. Turvottelua on kahta lajia. Pian aterian jälkeen ilmaantuva turvotus on yleinen oire toiminnallisissa ylävatsavaivoissa eli dyspepsiassa. Muina aikoina esiintyvä vatsan turvottelu on yleinen oire ummetusvoittoisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Vatsan turvottelu on yleistä, väestötutkimusten mukaan joka viides kokee sitä häiritsevässä määrin. Turvotusta esiintyy usein myös ennen kuukautisia. Ärtyvän suolen oireyhtymässä mahan turvottelua esiintyy 70–90 %:lla, naisilla enemmän kuin miehillä.

Ilmavaivojen syyt

Pitkiä aikoja paikoillaan istuminen ja kiristävät vaatteet voivat herkästi aiheuttaa ilmavaivoja ilman, että taustalla on mitään poikkeavaa suolen toiminnassa.

Ärtyvän suolen yhteydessä esiintyvän turvottelun taustalla voi olla tavallista suurempi suolikaasun määrä. Kuitenkaan läheskään kaikilla määrän ei ole todettu lisääntyneen sen sijaan kaasu poistuu tavallista hitaammin. On myös mahdollista, että paksusuolen seinämä reagoi tavallista herkemmin venytykseen. Syytä turvotteluun ei tarkoin tunneta, mutta yksi tekijä saattaa olla poikkeava bakteerikanta paksu- ja ohutsuolessa.

Aterian jälkeisestä turvottelusta kärsivillä ruuansulatuskanavan lihasten ja pallean on todettu reagoivan normaalia herkemmin venytykseen. Siksi he kokevat epämiellyttävää täysinäisyyttä ja turvottelua tavallista pienemmillä ruokamäärillä. Syitä häiriölle ei tiedetä.

Tavallista runsaampi suolikaasun määrä johtuu useimmiten ravinnon laadusta. Esimerkiksi palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena esiintyy ilmavaivoja. Joskus ilmavaivojen takana on ohutsuolen imeytymishäiriö, joista yleisin on keliakia.

Mahan turvottelun hoito ärtyvän suolen oireyhtymässä

Turvotteluun voidaan melko tehokkaasti vaikuttaa samoilla keinoilla, joita käytetään ärtyvän suolen oireyhtymässä. Tärkein on ruokavalio ja niin sanottujen FODMAP-ruokien välttäminen.

Tutkimuksissa on todettu, että liikunta on tehokas keino vähentää ilmavaivoja ja vatsan turvotusta. Siksi pitkiä istumajaksoja kannattaa välttää. Liikunnan vaikutus ei yleensä ole välitön, vaan näkyy päivien ja viikkojen jälkeen. Liikuntaa kannattaa siis harrastaa säännöllisesti.

Probiootit ovat joissakin tutkimuksissa tuoneet lievitystä turvotteluun, mutta vaikutukset eivät ole olleet täysin yksiselitteisiä. Niitä voi rauhassa kokeilla, sillä ne ovat vaarattomia. Koska eri probioottien vaikutuksilla saattaa olla eroja, kannattaa valita valmiste, jossa on useita eri probioottikantoja.

Ilmavaivoihin liittyvään vatsan turvotteluun voi kokeilla ilman reseptiä saatavia valmisteita (dimetikoni, simetikoni). Nämä valmisteet helpottavat kaasun liikkumista ja ilman poistumista suolesta. Dimetikoni vaikuttaa alentamalla kaasukuplien pintajännitystä ja simetikoni hajottamalla pieniä kaasukuplia. Näillä valmisteilla ilmavaivat eivät yleensä kokonaan poistu, mutta ne voivat lievittää ilmavaivoihin liittyviä oireita.

Aterian jälkeisen turvottelun hoito

Aterian jälkeiseen turvotteluun ei ole tutkimustietoon perustuvaa hoitoa. Koska maha reagoi jo normaaleihin ruokamääriin, kannattaa kokeilla aterioiden pienentämistä ja tihentämistä. Kokeilemalla on mahdollista etsiä itselle sopiva ateriarytmi.

Yksittäisistä ruoka-aineista ei voida antaa mitään yleispätevää neuvoa, mutta tarkkailemalla eri ruokien vaikutuksia voi etsiä sellaisia ruokia, jotka tavallista enemmän turvottavat tai joita maha parhaiten sietää. Kuidun lisäämisestä ruokavalioon voi olla joskus hyötyä, ja sen lisääminen kannattaa toteuttaa asteittain.

Liiallinen suolikaasun muodostuminen

Liiallinen suolikaasun muodostuminen liittyy tavallisesti ruoan laatuun. Ne ruokalajit, joiden kuidut ja muut imeytymättömät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuolen bakteerien ravinnoksi, ovat tutkimuksissa lisänneet suolikaasun määrää. Näissä kokeissa kaasun ja päästöjen määrä lisääntyy kaikilla, myös niillä, jotka eivät kärsi liiallisista ilmavaivoista, mutta liiallisesta kaasusta kärsivillä ilmaantuu enemmän vaivoja.

Jos ilmavaivojen syyksi epäillään jotakin ruokalajia, se jätetään pois ja seurataan, vähenevätkö vaivat. Tällöin on otettava huomioon, että kaasua lisäävä ruokalaji ei vaikuta heti syömisen jälkeen. Ruoan kulku paksusuoleen kestää monta tuntia, joskus puoli vuorokautta.

Ainakin seuraavien ruoka-aineiden vaikutuksia kannattaa tarkkailla:

 • Makeutusaineena käytetty sorbitoli ja ksylitoli
 • Maitotuotteet, sillä laktoosi-intoleranssissa suolikaasu lisääntyy
 • Hiilihapotetut juomat
 • Tietyt vihannekset: pavut, soijapavut, ruusukaali, kukkakaali, parsakaali, kaali, selleri, sipuli, purjo, valkosipuli, artisokka. Joillekin myös sienet aiheuttavat ilmavaivoja
 • Hedelmistä banaani, viikuna, päärynä, viinirypäleet, rusinat, kuivatut luumut
 • Jos edellä olevien vähentämisestä ei ole apua, voi kokeilla täysjyväviljatuotteiden vähentämistä.

Suolikaasun tavalliset aineosat typpi, hiilidioksidi, happi, vety ja metaani ovat hajuttomia. Paha haju syntyy rikkivedystä ja sen sukuisista rikkiä sisältävistä yhdisteistä. Niitä syntyy pieniä määriä, kun ruoassa olevia rikkiyhdisteitä pääsee paksusuolen bakteerien ravinnoksi.

Rikkiä bakteerit saavat niistä ruoan osista, jotka eivät riittävästi imeydy ohutsuolessa. Rikin suolat eli sulfaatit imeytyvät huonosti ja siksi ne kulkeutuvat paksusuoleen. Sulfaatteja on tavallista enemmän kaalissa, parsakaalissa ja pähkinöissä. Niitä on myös joissakin elintarvikkeiden lisäaineissa (E514–E523) happamuudensäätöaineena. Toinen mahdollinen rikin lähde ovat rikkipitoiset aminohapot, joita on kaikissa proteiineissa. Tavallisesti kaikki aminohapot imeytyvät ohutsuolesta elimistön tarpeiksi. Jos imeytyminen jostain syystä on epätäydellistä, rikkipitoiset aminohapot päätyvät bakteerien ravinnoksi ja lisäävät suolikaasun hajua.

Milloin hoitoon?

Jos ilmavaivoihin liittyy väsymystä, yleistilan laskua tai laihtumista, on aiheellista hakeutua lääkärin tutkimuksiin viikon, parin kuluessa. Myös silloin, jos ilmavaivat häiritsevät jatkuvasti elämää eivätkä kotikonstit ole auttaneet, on aiheellista selvittää, löytyykö ilmavaivojen syyksi jokin suoliston sairaus, esimerkiksi keliakia.

Kirjallisuutta

 1. DynaMed. Abdominal bloating and excessive gas - Approach to the patient. EBSCO Information Services. [online; vaatii käyttäjätunnuksen] 19.2.2022. Accessed 25. lokakuuta 2023. https://www.dynamed.com/approach-to/abdominal-bloating-and-excessive-gas-approach-to-the-patient
 2. Ristikankare M. Voiko vatsan turvotusta hoitaa? Suom Lääkäril 2015; 70:481–4.
 3. Burri E, Barba E, Huaman JW, ym. Mechanisms of postprandial abdominal bloating and distension in functional dyspepsia. Gut 2014;63(3):395–400. PMID: 23645627
 4. Manichanh C, Eck A, Varela E ym. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014;63(3):401–8. PMID: 23766444
 5. Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil 2013;19(4):433–53. PMID: 24199004
 6. Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air? Gastroenterol Hepatol (N Y) 2011;7(11):729-39. PMID: 22298969
 7. Pikkarainen P. Kun vatsa turpoaa. Duodecim 1999;115:895–9.