Vähän kirkkaanpunaista verta

Peräaukon haavaumassa ja ulkona olevissa peräpukamissa näkyy yleensä WC-paperissa pieniä määriä kirkkaan punaista verta. Vuotavissa pukamissa voi hieman kirkasta verta tippua pönttöön ulostamisen jälkeen. Pukamien hoitoa ei tulisi aloittaa, ennen kuin muut verenvuotoa aiheuttavat syyt (erityisesti kasvaimet ja tulehdukselliset suolistosairaudet) on poissuljettu.

Ellei vuodon syy ole aikaisempien tutkimusten perusteella ilmeinen, on aina syytä hakeutua lääkäriin.

Tummaa verta

Peräaukkoa ylempää peräsuolen tai muun paksusuolen alueelta tuleva veri on aina merkki jostakin hoidettavasta sairaudesta, esimerkiksi tulehduksellisesta suolistosairaudesta (ks. Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti)) tai suolisyövästä tai vuotavista divertikkeleistä. Veri on usein ulosteen pinnalla ja on yleensä tavallista tummempaa. Jos on ripulia, veri on sekoittunut siihen ja värjää koko löysän ulosteen tummanväriseksi.

Näissä tapauksissa tulee hakeutua viivyttelemättä tutkimuksiin, sillä veriripuli on vakavan suolitulehduksen tai mahdollisesti muun suolisairauden merkki.

Mustat ulosteet (meleena)

Veriulosteen erityistapaus on musta uloste eli meleena, joka on merkki verenvuodosta ruoansulatuskanavassa, esimerkiksi mahalaukussa tai paksusuolessa. Kulkeutuessaan eteenpäin veri sekoittuu suolen sisältöön ja muuttuu tummaksi. Ulosteessa ei näy punaista verta, vaan ulosteet ovat tervamaisen tummia, melkein mustia ja yleensä löysiä.

Jos huomaa ulosteen muuttuneen ilman syytä mustaksi, pitää hakeutua välittömästi vuorokaudenajasta riippumatta hoitoon.

Muita syitä tummiin tai punertaviin ulosteisiin

Mustikan tai rautalääkityksen aiheuttama tumma uloste on luonnollisesti viatonta. Myös punajuuri voi värjätä ulosteen tummanpunertavaksi.

Kirjallisuutta

  1. Kairaluoma M. Veriulostepotilaan tutkiminen. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.4.2024.
  2. Kairaluoma M. Verenvuotoa peräaukosta aiheuttavat taudit. Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.4.2024.
  3. Kairaluoma M. Meleena. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2020.