Jos oksentamisen yhteydessä tulee verta, kyseessä on vakava tila, jonka vuoksi pitää välittömästi hakeutua hoitoon. Suomessa kuolee vuosittain yli 300 henkilöä ruoansulatuskanavan yläosan vuotoihin.

Oksennuksen veri on peräisin ruokatorven tai mahalaukun alueen verenvuodosta. Verioksennukseen johtavia yleisimpiä sairauksia ovat maksakirroosiin liittyvät ruokatorven laskimolaajentumat, ulkustauti tai muu mahalaukun limakalvon haavauma. Etenkin iäkkäillä henkilöillä runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää mahalaukun verenvuodon vaaraa. Joskus verenvuoto aiheutuu mahalaukun tai ruokatorven syöpäkasvaimesta.

Ruokatorvesta peräisin oleva veri on yleensä kirkasta. Mahalaukusta tuleva veri voi ennen ylöstuloa viipyä mahassa pitempään, jolloin se ei yleensä ole punaista vaan tummaa.

Ruokatorven ja mahalaukun verenvuotoon liittyy usein myös tummat ulosteet eli meleena, sillä osa verestä kulkeutuu suoliston läpi ja muuttuu tummaksi. Tuloksena on hyvin tumma melkein musta ja tervamainen uloste. Tumma uloste merkitsee, että vuoto on tapahtunut useita tunteja tai jopa vuorokauden aikaisemmin. Jos tumman tervamaisen ulosteen syyksi epäilee ruuansulatuskanavan verenvuotoa, pitää hakeutua välittömästi hoitoon.

Kirjallisuutta

  1. Mäkelä J. Verioksennus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 24.1.2020.