Kuukautiset alkavat suomalaisella tytöllä normaalisti 10–16-vuotiaana ja keskimäärin 12–13 vuoden iässä. Alkamisikää selittävät perimä, mutta siihen vaikuttavat myös ravinto ja liikunta. Lapsuudessa sairastetut vaikeat sairaudet tai niiden lääkehoito voivat vaikuttaa kuukautisten alkamisikään. Alkuvaiheessa, parin kolmen vuoden ajan, kuukautiskierrot ovat epäsäännöllisiä ja vuodot voivat tulla jopa muutaman kuukauden välein. Vuoto voi joskus muuttua poikkeavan runsaaksi ja pitkittyä (ks. Kuukautisten alkamisvaiheeseen liittyvä vuotohäiriö). Aluksi kuukautiset voivat olla aivan kivuttomat, mutta kiertojen säännöllistyessä monelle ilmaantuu ainakin lieviä kuukautiskipuja (ks. Kuukautiskivut).

Kuukautiskierron normaali pituus on 23–35 vrk. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Tämä on aivan normaalia.

Normaali vuodon kesto on 2–8 vrk, keskimäärin 5 päivää. Kokonaisvuodon määrä on 20–80 millilitraa (0.2–0.8 dl), mutta määrää on aika vaikea mitata. Runsaan vuodon mittarina onkin usein naisen kokemus vuodon määrästä ja sen haittaavuudesta. Pienet hyytymät kuukautisvuodossa ovat normaaleja. Ne ovat tavallisia varsinkin jos vuoto on runsas. Vuodon määrä voi myös vaihdella peräkkäisinä päivinä ja peräkkäisissä kierroissa. Monella naisella on pientä tiputusvuotoa yksi–kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen.

Kuukautiset loppuvat normaalisti 43–57-vuotiaana ja keskimäärin 51 vuoden iässä (ks. Vaihdevuodet). Ennen kuukautisten loppumista vuodot voivat olla vuosiakin melko epäsäännölliset (ks. Esivaihdevuodet (premenopaussi)). Kuukautisten loppumista säätelee perimä, ulkoisista tekijöistä tärkein on tupakointi. Runsaasti tupakoivilla naisilla kuukautiset voivat loppua jopa kaksi vuotta odotettua aiemmin. Erilaiset syöpähoidot, kuten vatsan alueen sädehoito ja solusalpaajat varhaistavat kuukautisten loppumista.

Normaalin kuukautiskierron ylläpitoon tarvitaan normaali aivolisäkkeen toiminta, normaalit munasarjat, joka reagoivat aivolisäkehormoneiden erittymiseen, sekä normaali kohtu. Hormonaalisesti kuukautiskierto jaetaan kahteen vaiheeseen: munarakkulan kypsymisvaihe ja keltarauhasen toimintavaihe. Kuukautiskierron vaiheet: ks. kuva .

Kuva

Kuukautiskierto. Normaalin kuukautiskierron vaiheetLähde: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, sivu 40, kuva 2.10.

  • Kierron alussa munarakkula alkaa kasvaa aivolisäkkeen erittämän munarakkulaa kypsyttävän hormonin (FSH) vaikutuksesta. Munarakkula tuottaa naishormonia (estradioli), joka paksuntaa kohdun limakalvoa.
  • Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja munasolu irtoaa (ovulaatio). Ovulaation käynnistää aivolisäkkeestä erittyvä luteinisoivan hormonin nopea nousu (LH-piikki).
  • Sama LH tukee munarakkulan paikalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa ja keltarauhashormonin (progesteronin) eritystä kahden viikon ajan. Keltarauhashormoni kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten.
  • Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt, keltarauhanen surkastuu ja kuukautisvuoto alkaa.