Kohdun polyypit ovat hyvänlaatuisia limakalvon kasvaimia. Ne ovat pehmeitä, usein pitkulaisia limakalvon pullistumia, jotka sijaitsevat tavallisimmin kohtuontelon yläosassa. Polyyppeja voi olla myös kohdun kaulakanavassa. Polyyppien koko vaihtelee muutamasta millimetristä useaan senttimetriin; ks. kuva .

Kuva

Tähystyskuva kohdun endometriumin polyypista. Kookas hyvänlaatuinen endometriumin polyyppi vaihdevuosi-iän ohittaneen naisen kohdun tähystyksessä.

Kohdun polyyppejä esiintyy jopa 10 %:lla vaihdevuosi-ikäisistä naisista. Alle 20-vuotiailla polyypit ovat harvinaisia, mutta iän lisääntyessä polyypit yleistyvät; eniten niitä on vaihdevuosi-ikäisillä naisilla. Noin 10 %:lla oireettomista nuorista naisista on polyyppi, ja neljäsosalla kaikista naisista on todettavissa polyyppi joskus elämänsä aikana.

Oireet

Polyypit löytyvät usein sattumalta kohdunpoiston yhteydessä tai kohdun kaikututkimuksessa. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa ylimääräisiä vuotoja tai joskus kuukautisvuodon runsastumista tai pitkittymistä. Joskus polyyppi löytyy lapsettomuustutkimusten yhteydessä. Ne voivat joskus aiheuttaa raskauden aikaista vuotoa ja altistaa keskenmenolle.

Polyyppi on yksi vaihdevuosien jälkeisen verenvuodon syy (ks. Vaihdevuosien jälkeinen (postmenopausaalinen) ylimääräinen verivuoto).

Taudin toteaminen

Polyyppi voidaan nähdä kohdun kaikututkimuksessa (ks. Gynekologinen kaikututkimus) kohdun limakalvon paksuuntumisena. Tarkempi käsitys asiasta saadaan, kun tutkimuksen yhteydessä kohtuonteloon ruiskutetaan keittosuolaa, jolloin polyypin ääriviivat erottuvat. Tutkimuksen nimi on hysterosonografia (HSG). Tutkimuksen yhteydessä otetaan kapealla joustavalla muoviputkilolla kohtuontelosta kudosnäyte (ks. Kohdun limakalvonäyte) histologista tutkimusta varten. Tämän tutkimuksen avulla poissuljetaan pahanlaatuisen muutoksen mahdollisuus. Sen esiintyvyys on alle 1 %.

Hoito

Osan polyypeista on todettu häviävän seurannan aikana itsestään. Oireettomia ja pieniä (alle 1 cm:n kokoisia) polyyppeja ei tarvitse poistaa. Jos polyypit aiheuttavat oireita, kuten vuotohäiriöitä, tai ne löydetään lapsettomuustutkimusten yhteydessä, ne on aiheellista poistaa. Tavallisesti poisto tehdään kohtuontelon tähystyksen eli hysteroskopian avulla. Toimenpide voidaan yleensä tehdä polikliinisesti, ilman nukutusta tai puudutusta. Polyyppi poistetaan katkaisemalla sen varsi saksilla tai poltolla ja poistamalla polyyppi pihdeillä. Vaihtoehtoisesti polyyppi ”höylätään” pois. Pelkkä kaavinta ei ole riittävä toimenpide.

Ehkäisy

Ehkäiseviä menetelmiä ei tunneta.

Käytettyjä lähteitä

Härkki P, Fraser J, Heikkinen A-M, Jalkanen J, Kauko M, Mäkinen J, Sjöberg J, Tomás E. Pitääkö kaikki endometriumpolyypit poistaa? Suomen Lääkärilehti 2007;62 (20–21):2043–2049.

Karipohja T. Polikliinisen kohtukirurgian mahdollisuudet. Duodecim 2015;131(20):1873-9 .