Mitä hammaskivi on ja missä sitä esiintyy?

Hammaskiveä (calculus) muodostuu, kun hampaan pinnalle saostuu mineraaleja. Eloperäinen aines on suun mikrobeista peräisin, ja hammaskivi onkin tavallaan kivettynyttä plakkia.

Hampaan pinnoilla näkyvä hammaskivi on kellertävää, ja se muodostuu syljen kalsiumyhdisteistä. Varsinkin sylkirauhasten avautumistiehyiden läheisyydessä sijaitsevat hampaiston pinnat (alaetuhampaiden sisäpinnat ja yläposkihampaiden huulen puoleiset pinnat) ovat alttiina syljen mineraaleista peräisin olevan hammaskiven kertymiselle.

Hammaskiven muodostuminen on kovin yksilöllistä, ja muodostumistaipumukseen vaikuttaa muun muassa syljen suuri kalsiumpitoisuus. Pahimmillaan hammaskiveä voi syntyä parissa viikossa, mutta suurin osa mineralisoitumisesta tapahtuu kuukausien tai vasta vuosien mittaan.

Bakteereita elää paitsi hampaan näkyvillä pinnoilla, myös ikenen alla olevassa taskumaisessa tilassa. Niinpä hammaskiveä voi muodostua myös ikenen alle, josta sitä on vaikea havaita. Saostuvat mineraalit pääsevät ientaskuun tulehduksen takia lisääntyneen ientaskunesteen virtauksen myötä. Ikenenalainen hammaskivi on väriltään tummaa ja koostumukseltaan hyvin kovaa, ja se löytyy vain instrumentein koettelemalla.

Hammaskiveä muodostuu hampaiden lisäksi myös hammasimplanttien ja -proteesien pinnoille.

Miksi ja miten hammaskiveä poistetaan?

Hammaskivi tarjoaa laajan, huokoisen pinnan elävien bakteerien kiinnittymiselle ikenen välittömässä läheisyydessä, mikä voi aiheuttaa kroonisen ientulehduksen ja altistaa hampaan kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiselle.

Hammaskiven jo muodostuttua sen poistaminen kotikonstein ei enää onnistu, vaan siihen tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin apua. Hammaskiveä voidaan poistaa erityisillä hammaskivi-instrumenteilla tai -laitteilla. Vesijäähdytyksellä toimivien laitteiden teho perustuu korkeataajuiseen värähtelyyn.

Voiko hammaskiven muodostumista ehkäistä?

Hammaskiven muodostumista voi estää pitämällä hampaiden pinnat vapaina hammasplakista. Siihen tarvitaan säännöllistä ja huolellisesti tehtyä hampaiden harjausta ja hammasvälien puhdistusta sopivin välinein. Hammaslääkäri tai suuhygienisti neuvoo oikean harjaustekniikan ja valitsee sopivimman tavan puhdistaa hampaiden välit joko hammasväliharjoilla, harjatikuilla tai hammaslangalla.

Jos henkilöllä on voimakas hammaskiven muodostumistaipumus, voi lisäksi käyttää erityisiä hammaskiven muodostumista estäviä hammastahnoja. Sen lisäksi tällainen henkilö joutuu käymään tavanomaista tiheämmin ammattimaisessa hammaskiven poistossa, sillä hammaskiven karhea pinta vaikeuttaa hyvän suuhygienian ylläpitoa.

Lisää tietoa suun omahoidosta.