Kurkunpäätulehduksen syyt

Nielun alapuolella on kurkunpää, jossa sijaitsevat henkitorven yläosa, äänihuulet ja kurkunkansi. Kurkunpää tulehtuu usein osana laajempaa hengitystietulehdusta. Varsinaisesta kurkunpäätulehduksesta (laryngiitti) puhutaan silloin, kun oireet keskittyvät kurkunpäähän. Tulehduksen aiheuttavat virukset, joista tärkein on parainfluenssavirus. Muita aiheuttajia ovat influenssavirus, RS-virus ja rinovirus. Laryngiittia esiintyy ennen kaikkea silloin, kun hengitystieinfektioita on muutenkin paljon.

Kurkunpäätulehduksen oireet

Kurkunpäätulehdus aiheuttaa tyypillisesti äänen käheyttä tai peräti äänen katoamisen, mikä johtuu äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta. Käheys on tyypillistä isoilla lapsilla ja aikuisilla.

Toinen oire on kumea ja kuiva yskä, jota kuvaillaan sanoilla "haukkuva" tai "hyljemäinen". Yskän tunnistaa helposti sen kerran kuultuaan.

Kolmas oire on sisäänhengitysvaikeus, mikä näkyy kylkiluiden välilihasten vetäytymisenä (retraktio). Viime mainittua ei esiinny kaikilla lapsilla, mutta se on oireista tärkein koska hengitysvaikeus usein saa vanhemmat huolestumaan ja voi vaatia lääkärissäkäyntiä. Hengitysvaikeus alkaa tyypillisesti yöllä, kun lapsi on makuuasennossa.

Kurkunpäätulehdus kehittyy joko hyvin äkillisesti tai parin päivän kuluessa lisääntyvänä yskänä ja lopulta hengitysvaikeutena. Kyse on usein ½–3-vuotiaasta lapsesta, jolla henkitorven yläosassa on turvotusta ja ilmanvirtaus on huonoa erityisesti sisäänhengityksessä. Toisen ikävuoden aikana noin 5 %:a lapsista sairastaa laryngiitin. Kurkunpäätulehdus uusiutuu usein.

Kurkunpäätulehduksen itsehoito

Valtaosalla (85 %) lapsista kurkunpäätulehdus on lieväoireinen ja hoituu kotona. Itku ja pelko pahentavat hengenahdistusta, ja niinpä vanhempien ja myös lapsen on hyvä pysyä rauhallisena. Myös pystyasento ja viileä ulkoilma voi auttaa hengitysvaikeuteen ja niinpä ikkunoita voidaan tilapäisesti availla. Aiemmin kurkunpäätulehduksen hoidossa käytettiin höyryhengitystä, josta nykytiedon mukaan ei kuitenkaan ole hyötyä.

Kurkunpäätulehduksen oireet hellittävät yleensä 2 vuorokauden kuluessa ja ani harvalla ne jatkuvat yli viisi vuorokautta.

Milloin hoitoon

Jos ongelmana on käheys ja kumea yskä ilman hengitysvaikeutta, ei lääkäriin tarvitse lähteä.

Jos lapselle kehittyy hengitysvaikeus, ensimmäinen toimenpide on ottaa potilas syliin istuvaan asentoon, koska tällöin hengitys sujuu parhaiten. Jos hengitysvaikeus hoidosta huolimatta lisääntyy, tulee hakeutua päivystävään hoitopaikkaan, josta potilas voidaan joskus joutua lähettämään sairaalahoitoon. Jos hengenahdistus ei laukea poliklinikalla, lapsi otetaan sairaalahoitoon muutamaksi päiväksi.

Kurkunpäätulehduksen hoitona käytetään glukokortikoidilääkettä ("kortisonia") suun kautta annettuna. Se voidaan antaa vastaanotolla. Sairaalan poliklinikalla annetaan adrenaliinia sumutteena. Lapsen tilaa voidaan seurata poliklinikalla pari tuntia. Jos ahdistus ei helpota tai se palaa takaisin, otetaan lapsi sairaalahoitoon. Antibiooteista ei ole hyötyä.

Kurkunpäätulehduksen ehkäisy

Kurkunpäätulehduksen tavallisinta aiheuttajaa parainfluenssavirusta vastaan ei ole rokotetta, ja viruksen tarttumista esimerkiksi päivähoidossa on mahdotonta ehkäistä. Osalla lapsista kurkunpäätulehdus on toistuva ongelma ja uusii aika ajoin. Taudin uusiessa voidaan varalääkkeenä käyttää myös kotona kortisonitabletteja, joista usein on apua.

Kirjallisuutta

  1. Käypä hoito -suositus: Alahengitystieinfektiot (lapset)
  2. Korppi M, Tapiainen T. Lasten kurkunpäätulehdus. Duodecim 2015;131(2):157-61
  3. Heiskanen-Kosma T. Lapsen laryngiitti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 17.6.2021.