Syyt

Veri voi joutua virtsan joukkoon munuaisista, munuaisesta rakkoon johtavasta virtsanjohtimesta, rakosta tai rakosta ulos johtavasta virtsaputkesta. Silmin havaittavia määriä verta voi virtsaan tulla munuaisiin tai virtsateihin kohdistuneesta vammasta tai näiden tulehduksesta, harvemmin kasvaimesta. Naisilla syy on erittäin usein virtsarakon äkillinen tulehdus. Miehillä taas siittimeen kohdistunut vamma voi vaurioittaa virtsaputken pintaa ja aiheuttaa veren tulon. Myös veren hyytymistä estävät lääkkeet (erityisesti varfariini), solunsalpaajahoito tai verenvuototauti voivat olla syynä siihen, että virtsaan ilmaantuu verta hyvin mitättömästäkin syystä. Vain mikroskooppisessa tutkimuksessa havaittava veri virtsassa voi aiheutua virtsatiekivestä, jolloin vaivaan liittyvät yleensä kovat selän tai alavatsan kivut. Punasoluja voi ilmaantua ohimenevästi virtsaan myös esimerkiksi rankan ruumiillisen harjoittelun jälkeen.

Munuaisten tulehduksellisiin sairauksiin, joko mikrobi- tai autoimmuuniperäisiin, voi liittyä verivirtsaisuutta.

Virtsa voi olla punaista ilman, että kyseessä on veri, esimerkiksi punajuuren, mustaherukoiden tai raparperin tai joidenkin lääkeaineiden (nitrofurantoiini, rifampisiini) käytön jälkeen. Eräät kemialliset aineet saattavat aiheuttaa virtsan ”tikkukokeessa” tikun värjäytymisen, vaikkei virtsassa olekaan punasolujen hemoglobiinia. Naisilla virtsan joukkoon voi joutua verta myös muualta kuin virtsateistä kuukautisten yhteydessä sai sukupuolielinten vaurion seurauksena.

Milloin tutkimuksiin

Silmin virtsassa havaittava veri edellyttää aina syyn selvittelyä. Jos virtsassa on runsaasti ilmeistä verta ja hyytymiä, on hoitoon hakeuduttava välittömästi. Selvästi punainen virtsa, ellei tähän ole tiedossa ilmeisiä ravinnosta johtuvia syitä (punajuuret, mustaviinimarjat) tai naisella kuukautiset, on aina syy hakeutua lääkäriin jatkotutkimuksiin muutaman päivän sisällä.

Mikäli punaiseen virtsaan liittyy selän tai alavatsan kipuja tai kuumeilua, hoitoon on syytä hakeutua vuorokauden sisällä.

Mikroskooppitutkimuksessa havaittavat punasolut ovat yleensä aihe ainakin uuteen virtsatutkimukseen. Jos tässäkin havaitaan punasoluja, lisätutkimukset ovat aiheellisia, ellei löydökseen ole ilmeistä viatonta syytä. Ensivaiheen lisätutkimuksiin kuuluvat yleensä tulehdusta ja munuaisten tilaa selvittävät veri- ja virtsakokeet, virtsan irtosolututkimus pahanlaatuisten muutosten toteamiseksi, virtsateiden kaikututkimus ja miehillä eturauhasen tilan selvittely. Tarpeen mukaan suoritetaan jatkotutkimuksia, joita voivat olla virtsarakon tähystys tai kuvantamistutkimukset.

Kirjallisuutta

  1. Gulati S. Hematuria. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 10.5.2020.
  2. Verivirtsaisuus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2019.