Tutkimusta käytetään ensisijaisesti diabetekseen liittyvän munuaissairauden eli diabeettisen nefropatian varhaisdiagnostiikkaan. Albumiinin erityksen virtsaan eli albuminurian muita syitä voivat olla mm. muu munuaisvaurio, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio, kuumeiset tulehdussairaudet ja verivirtsaisuus. Diabeteksessa lisääntynyt albumiinin eritys merkitsee, että diabetekseen liittyvän munuaissairauden vaara on ilmeinen. Lisääntymisen ollessa lieväasteista munuaismuutokset ovat vielä palautuvia, joten varhainen toteaminen ja ajoissa aloitettu tehostettu sokeritasapainon ylläpito tai muu hoito ovat oleellisen tärkeitä.

Tutkimus tehdään yövirtsasta. Keräys yön yli (vähintään 6 tuntia) on suositeltavaa koko vuorokauden kestävän keräyksen sijasta. Siten mm. fyysiseen rasitukseen liittyvät virhetulokset vähenevät. Keräys alkaa siitä, kun illalla käy WC:ssä, ja päättyy siihen, kun aamulla virtsaa näyteastiaan. Virtsan tilavuus mitataan ja keräysaika pannaan minuutilleen muistiin. Tulos ilmoittaa, paljonko virtsaan erittyy albumiinia minuutissa.

Plasman proteiineista suurin osa on albumiinia ja virtsaan erittynyt proteiini lähes yksinomaan albumiinia. Tavallinen liuskatesti virtsan proteiinin toteamiseksi ns. Virtsan kemiallinen seulonta (U-KemSeul) on positiivinen vasta, jos albumiinia on vähintään 200 milligrammaa (mg) litrassa virtsaa. Joissakin tilanteissa, etenkin diabeteksen tai verenpainetaudin yhteydessä, jo paljon pienemmät määrät osoittavat, että munuainen ei voi hyvin.

Alkuvaiheen munuaissairaudessa todetaan vähäistä valkuaisen erittymisen lisääntymistä virtsaan, mitä kutsutaan nimellä mikroalbuminuria. Mikroalbuminuriassa yövirtsan valkuaiseritys on 20–200 mikrogrammaa minuutissa. Jos arvo 200 mikrogrammaa ylittyy, puhutaan varsinaisesta valkuaisvirtsaisuudesta.

Valkuaista voi tulla virtsaan pieniä määriä muista syistä, kuten kuukautisten, kuumetaudin tai virtsatietulehduksen vuoksi, minkä vuoksi mikroalbuminurian diagnoosia ei tehdä yhden positiivisen näytteen perusteella, vaan virtsanäyte tutkitaan kolme kertaa muutaman viikon välein.