Lisämunuaiset ovat molempien munuaisten yläpuolella sijaitsevat hormoneja tuottavat pyramidin muotoiset rauhaset, joista kumpikin painaa 4–5 grammaa (ks. kuva ). Niissä erotetaan kuorikerros ja ydin, joilla on täysin erilaiset tehtävät. Kuorikerros tuottaa hydrokortisonia eli kortisolia ja suolahormonia eli aldosteronia, jotka ovat elimistölle välttämättömiä hormoneita. Ydinosa tuottaa adrenaliinia ja noradrenaliinia, ”stressihormoneja”, joiden eritys lisääntyy äkillisen stressin yhteydessä.

Kuva

Lisämunuainen. Lisämunuainen on hormoneja tuotava rauhanen, joka painaa 4–5 grammaa. Niitä on kaksi, ja ne sijaitsevat munuaisten yläpuolella. Lisämunuaisessa on ydin ja kuorikerros. Ydin tuottaa stressihormoneja, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Kuorikerros tuottaa kortisolia ja suolahormonia.

Cushingin oireyhtymä

Cushingin oireyhtymä on harvinainen sairaus, jossa lisämunaisen kuorikerros tuottaa liikaa kortisolihormonia. Yleisin syy siihen on pieni aivolisäkkeen kasvain, joka tuottaa liikaa kuorikerrosta aktivoivaa hormonia. Joskus syynä on lisämunaisen kortisolia tuottava kasvain.

Liikakortisoli aiheuttaa painon nousua, kasvojen pyöristymistä, lihasten heikkoutta ja ihon mustelmataipumusta. Hoitamatta se johtaa vaikeaan sairastumiseen. Hoitona on aivolisäkkeen tai lisämunuaisen kasvaimen poisto leikkauksella.

Lisämunuaisen vajaatoiminta (Addisonin tauti)

Päinvastainen tila kuin Cushingin oireyhtymä on lisämunuaisen kuorikerroksen vajaatoiminta. Sen yleisin muoto on Addisonin tauti, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kuorikerroksen soluja kohtaan (ks. Autoimmuunisairaudet). Sen seurauksena kuorikerroksen solut hiljalleen surkastuvat.

Hormonien puutos aiheuttaa laihtumista, heikotusta, verenpaineen laskua ja suolatasapainon häiriöitä. Vajaatoiminnan kehittyminen on hidasta, kestää yleensä kuukausia. Kun vajaatoiminta on edennyt pitkälle, se voi hoitamatta johtaa kuolemaan. Hoitona käytetään kortisolia (hydrokortisonia) ja synteettistä suolahormonia, joita nautitaan tabletteina päivittäin. Niiden avulla oireet väistyvät nopeasti. Kortisolihormonin tarve suurenee kuumeen, muiden sairauksien ja leikkausten yhteydessä, jolloin annosta pitää suurentaa.

Feokromosytooma

Lisämunuaisen ydinosan harvinaista kasvainta nimitetään feokromosytoomaksi. Se tuottaa ylimäärin adrenaliinia ja noradrenaliinia, joita usein erittyy puuskina verenkiertoon. Seurauksena on verenpaineen kohoaminen, ja ajoittain esiintyy kohtauksia, joiden aikana on päänsärkyä, sydämentykytystä, hikoilua ja usein rintakipua. Hoitona on kasvaimen poisto leikkauksella.

Suolahormonin liikatuotto

Suolahormonin eli aldosteronin liikatuotto voi johtua lisämunuaisen kuorikerroksen rauhaskasvaimesta ja koko rauhasen suurenemisesta. Suolahormoni kohottaa verenpainetta ja vaikuttaa veren suolatasapainoon, jonka seurauksena veren kaliumpitoisuus pienenee.