Tärkeimmät syntymämerkit ovat tuliluomet, punaviiniluomet ja mansikkaluomet.

Vastasyntyneillä on usein ihossa punaisia, ihonmyötäisiä verisuonimuutoksia (tuliluomi), jotka esiintyvät tavallisimmin nenän varressa, otsassa, yläluomissa, takaraivossa ja niskassa. Erityisesti viime mainittua kutsutaan haikaranpuremaksi ja otsasta löytyvää vastaavaa läiskää enkelin suudelmaksi. Tuliluomet ovat vaarattomia ja häviävät useimmiten muutamassa kuukaudessa tai vuodessa. Haikaranpurema niskassa voi jäädä pysyväksi.

Toinen yleinen hiussuonien laajentuma on punaviiniluomi, joka näkyy vastasyntyneellä toisinaan melko laaja-alaisena tumman punaisena läiskänä. Se ei häviä itsestään. Jos siitä on kosmeettista haittaa, muutosta voidaan hoitaa laserilla.

Kolmas ja merkittävin verisuonimuutos on ns. mansikkaluomi (hemangiooma; ks. kuva ), joita todetaan muutamalla prosentilla lapsista. Niitä on eri tyyppejä. Mansikkaluomi muodostuu laajentuneista verisuonista, ja se tavallisesti kasvaa kokoa ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vuoden iästä lähtien muutokset alkavat useimmiten pienentyä, ja viiden vuoden ikään mennessä ne ovat usein kadonneet. Mansikkaluomesta voi toisinaan jäädä pysyvämpi arpimuutos. Joskus harvoin mansikkaluomi kasvaa usean senttimetrin läpimittaiseksi, sijaitsee hankalassa paikassa tai vuotaa verta, jolloin voidaan tarvita lääkehoitoa tai hyvin harvoin kirurgista toimenpidettä.

Kuva

Mansikkaluomi. Hiussuonista muodostuva mansikkaluomi lapsen pakaran seudussa.

Verisuonimuutosten lisäksi lapsille kehittyy vähitellen tavallisia pigmenttiluomia, jotka eivät vaadi hoitoa, elleivät ne sijaitse hankalissa paikoissa.