Synnynnäiset pigmenttiluomet

Synnynnäinen luomi (naevus congenitalis) näkyy yleensä jo syntyessä ruskeana läiskänä, tai se voi kehittyä ensimmäisten elinvuosien aikana (ks. kuva ). Synnynnäisiä luomia on 1–3 %:lla vastasyntyneistä.

Suuriin, läpimitaltaan yli 20 cm:n synnynnäisiin luomiin liittyy selvästi suurentunut elinikäinen melanoomariski (yli 5 %:n todennäköisyys muuttua pahanlaatuiseksi). Sen vuoksi ne pyritään poistamaan jo lapsena. Pieniin (alle 1,5 cm) ja keskisuuriin (1,5–20 cm) luomiin ei liity merkittävästi kohonnutta melanoomariskiä.

Kuva

Synnynnäinen luomi. Synnynnäinen pigmenttiluomi reidessä.

Synnynnäiset verisuonimuutokset

Tuliluomi (naevus flammeus, portviiniläiskä) sisältää laajentuneita hiusverisuonia. Pinnallinen muoto on vaaleanpunainen pieni läiskä niskakuopassa tai takaraivolla ("haikaran purema"), tai toispuoleisesti silmäluomessa tai otsassa ("enkelin suudelma"). Pinnallinen tuliluomi voi vaalentua ajan kuluessa.

Syvempi tuliluomi on punainen, toisinaan sinipunerva, laajempi eikä yleensä ylitä vartalon keskiviivaa (kuva ). Luomi ei häviä itsekseen vaan saattaa tummua, paksuuntua ja muuttua pinnalta epätasaiseksi keski-ikään mennessä (kuva ). Syvät tuliluomet voivat liittyä tiettyihin hyvin harvinaisiin oireyhtymiin.

Tuliluomia voi hoitaa verisuonilaserilla. Hoito estää myös alueen myöhempää tummumista ja paksuuntumista.

Kuva

Tuliluomi kasvoissa. Tuliluomi tai -läiskä, naevus flammeus.

Kuva

Tuliluomen laaja ja tummanpunainen muoto (portviiniluomi), jossa voi esiintyä pieniä kyhmyjä.

Mansikkaluomi (infantiili hemangiooma) on pikkulasten yleinen, hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Se sijaitsee useimmiten pään ja kaulan alueella, ja ilmaantuu yleensä muutaman viikon iässä. Mansikkaluomi kasvaa ensimmäisen ikävuoden aikana, minkä jälkeen se useimmiten pienenee tai häviää viimeistään yläkouluikään mennessä (kuva ).Suurin osa mansikkaluomista ei vaadi jatkotutkimuksia tai hoitoa.

Kuva

Mansikkaluomi lapsen leuassa.

Synnynnäiset pigmenttimuutokset

Maitokahviläiskä (café au lait -läiskä) on soikea, jopa usean senttimetrin läpimittainen maitokahvin värinen pigmenttiläiskä iholla (ks. kuva ). Yksittäiset maitokahviläiskät ovat yleisiä. Kuusi tai useampi läiskää voi olla merkki neurofibromatoosi 1 -nimisestä perinnöllisestä sairaudesta.

Kuva

Maitokahviläiskä. Maitokahviläiskä (café au lait -läiskä) on muuta ihoa tummempi pigmentoitunut läiskä iholla. Nämä läiskät ovat yleensä viattomia. Jos läiskiä on paljon (yli kuusi), taustalla voi olla neurofibromatoosi 1 -niminen perinnöllinen sairaus.

Dermaalinen melanosytoosi (mongoliläiskä) on synnynnäinen pigmenttimuutos, joita esiintyy erityisesti aasialaista syntyperää olevilla lapsilla (kuva ). Läiskä sijaitsee tavallisimmin ristiselässä tai pakaroissa, se voi olla yksittäinen tai koostua useasta siniharmaasta läiskästä, ja se häviää yleensä kouluikään mennessä.

Kuva

Mongoliläiskiä vauvan selässä. Mongoliläiskiä (mongolian spot, blue spot) vauvan alaselässä ja pakaroissa. Siniharmaa täysin vaaraton pigmenttimuutos on vauvaiässä selvimmin nähtävillä ja se häviää iän myötä.

Kuva: Suvi Cajanus