Vaippaihottuman syyt ja löydökset

Vaippaihottuma on seurausta virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta kosteassa sekä eritteiden aiheuttamasta ihon ärsytyksestä. Se ei ole merkki allergiasta ja atooppinen ihottuma itse asiassa usein säästää vaippa-alueen.

Vaippaihottuma ilmenee voimakkuudeltaan vaihtelevana ihon punoituksena takapuolessa ja taipeissa. Iho on usein arka, ja lapsi aristaa vaipanvaihtoa. Ihottuma voi ilmaantua jo muutaman viikon iässä mutta on erityisen tavallinen 8–12 kuukauden iässä lapsen saadessa jo kiinteämpää ravintoa. Vaippaihottumaa voi pahentaa ripulitauti, antibioottikuuri tai tiukasti sidottu muovisuoja, jonka alla iho hautuu.

Vaippaihottuman itsehoito ja ehkäisy

Kertakäyttövaippojen ja kangasvaippojen välillä ei ole tutkimuksissa havaittu merkittävää eroa vaippaihottuman aiheuttajana. Ihottuman ehkäisyssä tärkeää on riittävän tiheä vaipanvaihto ja eritteiden pesu vedellä. Saippuaa tulee välttää erityisesti silloin, jos iho on jo ärtynyt. Pesun jälkeen vaippa-aluetta ei tule hangata vaan taputella pyyhkeen avulla kuivaksi. Ihoalueen tulisi saada ilmaa ja niinpä vaippoja ei tule kiristää liian tiukalle. Ilmakylvyt ovat keskeinen osa vaippaihottuman hoitoa. Ihon kuivaamista talkilla käytettiin aiemmin melko runsaasti, mutta nykyisin suositaan sinkkioksidia sisältävää voidetta, jota on syytä laittaa ohuelti muutaman kerran päivässä erityisesti ärtyneelle ihoalueelle. Vaseliinivoiteita on myös käytetty vaippaihottuman hoidossa, mutta tällöin on tärkeä kuivata iho niin, että voiteen alle ei jää kosteutta. Vaippa-alueen ihon hoidosta on hyvä keskustella neuvolassa.

Milloin hoitoon

Jos vaippaihottuma pitkittyy yli viikon mittaiseksi, alkaa voimakkaasti punoittaa, ilmaantuu kraattereita, haavaumia tai jos ihottumaläiskiä leviää vaippa-alueen ulkopuolelle, ihottuma on paras näyttää neuvolassa tai lääkärille. Vaippaihottuman paheneminen voi olla merkki sienitulehduksesta, joka vaatii hoidokseen sienilääkettä sisältävää voidetta. Usein käytetään yhdistelmävalmistetta, joka sisältää myös tulehdusta hillitsevää hydrokortisonia. Kortisonivoidetta voidaan myös kokeilla yksinään ärtyneeseen ihottumaan. Bakteeri-infektion merkityksestä vaippaihottuman pahentumisessa on niukasti näyttöä, mutta yksittäisissä tapauksissa sekin voi tulla kyseeseen, jolloin bakteerilääkettä sisältävä voide on avuksi.

Kirjallisuutta

  1. Diaper rash. Mayo Clinic
  2. Kimpimäki T, Tuomi ML. Miten tunnistan tavalliset vauvan iho-oireet. Suomen Lääkärilehti 2016;71(14): 991-7
  3. Salava A. Nivus- ja genitaalialueen iho-ongelmat. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.7.2020.