Arven liikakasvua on kahdenlaista tyyppiä, joista lievempää sanotaan hypertrofiseksi (liikakasvaneeksi) arveksi ja hankalampaa keloidiksi tai arpikeloidiksi. Arpikasvain voi tulla yhtä hyvin vamman aiheuttamaan kuin leikkaus-, palo- ja aknearpeen tai iholävistykseen. Haavan tulehtuminen ja kiristys lisäävät riskiä. Keloideja tulee etenkin korvannipukoihin (ks. kuva ), ylävartalolle (ks. kuva ), kaulaan ja kasvojen alaosiin. Taipumus on osittain perinnöllistä.

Kuva

Keloidi korvalehdessä. Keloidi (arven liikakasvu, ks. Keloidi ja muu arven liikakasvu) korvalehdessä korun reiässä ennen hoitoa ja sen jälkeen (pieni kuva) . Hoitona käytettiin nestetyppijäädytystä. Keloidi on pienentynyt huomattavasti. Sen hävittäminen kokonaan on hyvin vaikeaa.

Kuva

Keloidi hartiaseudun leikkaushaavassa. Hartiaseudun leikkauksen aiheuttama paha keloidi.

Oireet

Muutaman viikon kuluttua arven syntymisestä arpea alkaa kihelmöidä tai kutista ja se alkaa hiljalleen kasvaa. Kasvu jatkuu hypertrofisessa arvessa useita kuukausia, mutta arpi ei yleensä arista, ja liikakasvua on vain alkuperäisen haavan alueella. Hypertrofinen arpi alkaa pienentyä kuukausien kuluessa.

Keloidin kasvu jatkuu vuosia, ja arpi voi aristaa ja kutista. Arpikasvain on usein muhkurainen, mutta sen pinta on sileä, ja kasvu ulottuu tyypillisesti alkuperäistä arpea laajemmalle alueelle.

Taudin toteaminen

Keloidi ja hypertrofinen arpi erotetaan yleensä toisistaan kasvun ja käyttäytymisen perusteella. Jos arpi kasvaessaan muuttuu sinipunaiseksi tai on muuten epätyypillisen näköinen, kyseessä voi olla arpisarkoidoosi tai muu kasvainkudos. Niiden diagnoosiin tarvitaan koepala.

Itsehoito

Arven jälkihoito on tärkeää etenkin ylävartalon alueelle tehtyjen kirurgisten toimenpiteiden jälkeen sekä henkilöillä, joilla on ennestään keloideja, Silikonia sisältävien geelien tai silikonilevyn hyödystä ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä, mutta ne todennäköisesti ehkäisevät arven liikakasvua ja voivat myös hieman pienentää olemassa olevia arpia. Niitä käytetään paikallisesti usean kuukauden, jopa vuosien ajan.

Milloin lääkäriin?

Hypertrofisten arpien osalta usein paras hoito on seuranta, koska ne yleensä pienenevät itsestään. Silikonilevystä voi olla apua. Kosmeettisesti häiritseviin tai oireileviin keloideihin on käytettävissä useita hoitotapoja, kuten vahvat kortisonivoiteet, arven kortisoni-injektiot ja jäädytyshoito (kryohoito). Arven poisto leikkaamalla ilman jälkihoitoa ei kannata, sillä keloidi kasvaa herkästi uuteenkin arpeen. Kirurginen hoito yhdistetäänkin muuhun hoitoon, kuten silikonilevyyn tai sädehoitoon.

Ehkäisy

Koska taipumus on perinnöllinen, keloidin tai hypertrofisen arven syntyä ei voi kokonaan ehkäistä. Jos taipumus arpien liikakasvuun on tiedossa, varhainen hoito edellä mainituilla keinoilla voi estää arpien kasvamisen liikakasvun.