Synty

Tavallisin hammassäryn syy on kiilteestä syvälle hammasluuhun edennyt hampaan reikiintyminen ja sen aiheuttama ärsytys hammasytimen eli pulpan runsaasti hermoja sisältävään kudokseen. Myös syvä, hammasytimen läheisyyteen ulottuva paikka tai hammasta kohdannut isku voi olla oireita antavan hammasytimen tulehduksen syynä. Tulehduksen seurauksena pulpakudokseen syntyy turvotusta, josta aiheutuu painetta hampaan kovakudoksen ympäröimässä ontelossa.

Joskus edellä mainittu tapahtumakulku sujuu vähin tai olemattomin oirein ja hiljaisena pysyttelevä pulpakudoksen kuolio jää hoitamatta. Tulehdus etenee juurenkärjen ulkopuolelle, ja leukaluuhun syntyy tulehduspesäke. Se saattaa kuitenkin aiheuttaa hammaskipua jossain vaiheessa, kun pesäkkeeseen kertyy märkää. Paineen lisääntyessä märkä etsii purkautumistien, ja tuolloin voi limakalvolle tulla näkyviin paise.

Oireet

Aluksi hammas antaa oireita vain, kun siihen kohdistuu jokin ulkopuolinen ärsyke, vaikkapa makea tai kylmä. Ärsykettä seuraa terävä, lyhytkestoinen kipu.

Pitemmälle edenneessä tulehduksessa lämmönvaihtelu, purentarasitus tai koputtelu voi aiheuttaa lyhyt- tai pitkäkestoisen jomotuksen leukaperiin.

Hoitamattomana tulehdus etenee, ja tyypillisenä oireena on varsinkin kuumaärsykkeen aiheuttama voimakas, usein tykyttävä särky. Tuolloin jopa kevyt kosketus voi tuottaa voimakasta kipua.

Pahimmillaan särky on lähes sietämätöntä ja säteilevää, jopa niin, että syyllisen hampaan paikantaminen on vaikeaa.

Omahoito

Ensiapuna kotona voi ottaa kipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia. Myös kylmä- tai kuumahaudetta kannattaa kokeilla.

Milloin hoitoon

Vaikka hammassärky laantuisikin, sen syy on aina aiheellista selvittää, joten kannattaa hakeutua varsinaiseen hammashoitoon heti, kun mahdollista.

Mikäli kivun lisäksi esiintyy selvää turvotusta kasvojen alueella, on syytä hakeutua välittömästi hammaslääkäripäivystykseen.

Hoito

Jos reikiintyminen ei ulotu hammasytimeen saakka, voi karieksen vaurioittaman kudoksen poisto ja reiän paikkaus olla riittävä hoitotoimenpide.

Oireileva hammasytimen tulehdus eli pulpiitti on tavallisin syy hakeutua kiireellisesti ensiapuun hammaslääkärin vastaanotolle. Ensiapu käsittää vaurioituneen hammaskudoksen ja tulehtuneen pulpakudoksen poiston, paikallisen lääkityksen ja väliaikaisen paikkauksen sekä potilaan kipulääkityksen. Jos yleisoireita ei ole, antibioottilääkitys ei yleensä ole tarpeen.

Aikuisen pysyvässä hampaassa esiintyvän pulpiitin hoitamiseksi hammas juurihoidetaan: ydinontelo puhdistetaan perusteellisesti pulpakudoksesta ja bakteereista, kanava(t) laajennetaan ja täytetään tiiviisti juurentäyteaineella.

Jos tulehdus on lapsen maitohampaassa, hampaaseen tehdään osittainen juurenhoito tai hammas poistetaan.

Jos kyseessä on märkäpesäke, se on avattava, ja hampaan juuri hoidetaan. Joskus pesäkkeellinen hammas on poistettava.