Yleistä

Kuukautisten alkamisvaiheeseen liittyvä vuotohäiriö eli juveniili metropatia (latinaksi metropatia juvenilis) johtuu munarakkulan kypsymishäiriöstä ja siitä seuraavasta keltarauhashormonin vajavuudesta. Estrogeenihormonin erityskään ei ole normaali. Kuukautisten alettua ensimmäisen ja toisen vuoden aikana yli puolet kuukautiskierroista on epäsäännöllisiä, eli munasolu ei irtoa normaalisti. Kuukautisten epäsäännöllisyys on siten teini-iässä hyvin tavallista, mutta joskus vuotohäiriö vaikeutuu.

Oireet

Yleensä kuukautiset ovat alkaneet normaalissa iässä ja ovat olleet epäsäännöllisiä muutaman kuukauden - parin vuoden ajan. Yksittäisen kuukautiskierron pitkittyessä estrogeeni voi kasvattaa kohdun limakalvoa ja tästä seuraa runsas pitkittynyt vuoto.

Vuotohäiriön hoito

Ellei vuoto hankaloita jokapäiväistä elämää eikä aiheuta anemiaa, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan muutama päivä. Yleensä kyseessä on murrosikään liittyvä, iän myötä korjaantuva ongelma.

Tarvittaessa vuoto lopetetaan hormonihoidolla. Kohdun kaavintaa ei pidä tehdä. Helpoin tapa on käyttää estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältäviä pillereitä. Yksi tapa on käyttää ehkäisypillereitä, joita otetaan kolme tablettia vuorokaudessa viikon ajan. Tänä aikana vuoto loppuu, mutta kuurin jälkeen tulee ns. tyhjentymisvuoto. Jos se on runsas, sitä voi hoitaa tulehduskipulääkkeellä tai traneksaamihapolla (ks. Runsaat kuukautiset). Vuodon lopetukseen voidaan käyttää muitakin estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmiä tai isoja annoksisa pelkkää keltarauhashormonia, jos estrogeenin käyttö on vasta-aiheista. Anemia hoidetaan rautatableteilla.

Milloin lääkäriin

Jos vuoto on pitkittynyt (yli kaksi viikkoa) tai aiheuttanut anemiaa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Mikäli kuukautiset ovat olleet erittäinen runsaat heti niiden alkamisesta lähtien, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Taustalla voi olla perinnöllinen vuototaipumus.

Vuotohäiriön ehkäisy

Jotta pitkittynyt vuoto ei heti uusiutuisi, pitää aloittaa ehkäisevä hormonihoito. Tähänkin voidaan käyttää ehkäisypilleriä, joka aloitetaan viidentenä päivänä tyhjentymisvuodon alusta laskien. Silloin käytetään ehkäisypilleriä tavanomaisesti, yksi tabletti päivässä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Hoitoa jatketaan muutama kuukausi. Toinen vaihtoehto on keltarauhashormonin jaksoittainen käyttö, esimerkiksi kierron 15.–24. päivinä kolmen kuukauden ajan. Rautavarastojen korjaus rautatabletein voi olla aiheellista.

Iän mukana kuukautiskierrot tasoittuvat, joten ongelma hoituu itsestään. Riittävästä raudan saannista kannattaa kaikkien tyttöjen pitää huolta, erityisesti kun kuukautiset ovat alkaneet.