Kuukautisten alkamisvaiheeseen liittyvä vuotohäiriö eli juveniili metropatia (latinaksi metropatia juvenilis) johtuu munarakkulan kypsymishäiriöstä ja siitä seuraavasta keltarauhashormonin vajavuudesta. Estrogeenihormonin erityskään ei ole normaali. Kuukautisten alettua ensimmäisen ja toisen vuoden aikana yli puolet kuukautiskierroista on epäsäännöllisiä, eli munasolu ei irtoa normaalisti. Kuukautisten epäsäännöllisyys on siten teini-iässä hyvin tavallista, mutta joskus vuotohäiriö vaikeutuu.

Oireet

Kuukautiset ovat alkaneet joku kuukausi tai vuodenkin aiemmin, normaalissa iässä ja ovat olleet epäsäännöllisiä. Kuukautisvuoto saattaa alkaa normaalisti, mutta jatkuukin pitkään, ja ainakin ajoittain runsastuu.

Hoito

Ellei vuoto hankaloita jokapäiväistä elämää eikä aiheuta anemiaa, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan muutama päivä. Tärkeätä on kertoa, että kyseessä on yleensä murrosikään liittyvä, iän myötä korjaantuva ongelma.

Tarvittaessa vuoto lopetetaan hormonihoidolla. Kohdun kaavintaa ei pidä tehdä. Helpoin tapa on käyttää estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältäviä pillereitä. Yksi tapa on käyttää ehkäisypillereitä, joita otetaan kolme tablettia vuorokaudessa viikon ajan. Tänä aikana vuoto loppuu, mutta kuurin jälkeen tulee ns. tyhjentymisvuoto. Jos se on runsas, sitä voi hoitaa tulehduskipulääkkeellä tai traneksaamihapolla (ks. Runsaat kuukautiset). Vuodon lopetukseen voidaan käyttää muitakin estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmiä. Anemia hoidetaan rautatableteilla.

Milloin lääkäriin

Jos vuoto on pitkittynyt (yli kaksi viikkoa) tai aiheuttanut anemiaa, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Vuotohäiriön ehkäisy

Jotta pitkittynyt vuoto ei heti uusiutuisi, pitää aloittaa ehkäisevä hormonihoito. Tähänkin voidaan käyttää ehkäisypilleriä, joka aloitetaan viidentenä päivänä tyhjentymisvuodon alusta laskien. Silloin käytetään ehkäisypilleriä tavanomaisesti, yksi tabletti päivässä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Hoitoa jatketaan muutama kuukausi. Toinen vaihtoehto on keltarauhashormonin jaksoittainen käyttö, esimerkiksi kierron 15.–24. päivinä kolmen kuukauden ajan. Rautavarastojen korjaus rautatabletein voi olla aiheellista.

Iän mukana kuukautiskierrot tasoittuvat, joten ongelma hoituu itsestään. Riittävästä raudan saannista kannattaa kaikkien tyttöjen pitää huolta, erityisesti kun kuukautiset ovat alkaneet.

Muita kuukautisiin liittyviä artikkeleita

Lääkärikirja Duodecimin artikkelit:

Käytettyjä lähteitä

Halttunen M, Suhonen S. Tytön kuukautisten puuttuminen ja poikkeavat vuodot. Duodecim 2005;121(17):1881–8

Vuori-Holopainen E, Mäkipernaa E, Tiitinen A. Nuoren runsaat kuukautiset – normaalia vai merkki sairaudesta? Duodecim 2013;129(24): 2613–20.