Lonkan limapussit sijaitsevat ison sarvennoisen (trokanter) alueella, joka reisiluun yläpäässä oleva luu-uloke. Limapussin tehtävä on ”voidella” luisen ulokkeen ja pehmytkudosten välistä tilaa. Aivan sarvennoisen taakse kiinnittyvät reiden loitontajalihakset.

Lonkan sarvennoisen limapussit

Lonkan ison sarvennoisen alueella on kaksi merkittävää limapussia. Keskimmäisen pakaralihaksen limapussi on lihaksen jänteen ja luisen sarvennoisen välissä (ks. kuva ). Toinen, ison pakaralihaksen limapussi on useimmiten monilokeroinen. Se erottaa ison pakaralihaksen syvän osan isosta sarvennoisesta.

Kuva

Lonkan sarvenoisen limapussi. Lonkan ison sarvennoisen limapussin sijainti. Ks. Lonkan limapussitulehdus ja ison sarvennoisen kipuoireyhtymä.

Lonkan limapussitulehdus on naisilla yleisempi (15 %) kuin miehillä (6 %). Tulehdusta esiintyy varsinkin myöhemmässä keski-iässä eli 40–60-vuotiailla.

Sarvennoisen limapussitulehduksen syyt

Limapussin tulehduksen kehittymisessä avaintekijöitä ovat ylirasitus, jänteen pakaralihasten luisen kiinnityskohdan toistuvat mikrovammat ja repeämät, hankaus, jänteen häiriintynyt verenkierto ja alentunut aineenvaihdunta, joita seuraa tulehdusreaktio. Reiden loitontajalihasten (keskimmäinen ja iso pakaralihas) jänteiden rappeumamuutokset ovat yhteydessä ison sarvennoisen kipuoireyhtymään. Naisilla leveän lantion on arveltu altistavan limapussitulehdukselle, mutta tutkimuksissa siitä ei ole näyttöä. Seurannaismuutoksina nähdään usein sarvennoisen alueen muutoksia kuten luun epätasaisuutta, terävöitymistä ja onteloitumista, jotka näkyvät röntgenkuvissa.

Sarvennoisen alueen kipu voi johtua myös keskimmäisen ja pienen pakaralihaksen kiinnityskohdan rappeumasta tai osarepeämästä ja kiinnityskohdan kudosärsytyksestä, jotka aiheutuvat ikääntymisestä, rasituksesta ja elämän aikana sattuneista pikkuvammoista.

Oireet

Sarvennoisen limapussitulehduskipu ja ison sarvennoisen kipu paikallistuu lonkan ulkoreunalle reisiluun ison sarvennoisen ja sen takaosan alueelle. Kipu tuntuu usein myös alempana reiden ulkosivulla ja pakaran ulkoreunassa (ks. kuva ).

Kuva

Kipukohta lonkan limapussintulehduksessa. Kipualue reisiluun yläosan suuren sarvennoisen (trokanterin) alueen limapussintulehduksessa. Varsinainen kipukohta = tummanpunainen, kipu voi säteillä ympäristöön = vaaleanpunainen, ks. Lonkan limapussitulehdus ja ison sarvennoisen kipuoireyhtymä.

Oire ilmenee rasituksessa ja yöllä kylkimakuulla. Tuolista ylös nousu, ylämäkeen kävely ja juoksu, portaiden ylösnousu ja kyykystä nousu aiheuttavat kipua. Oireet voivat joskus matkia alaselkäkipua ja ”iskiasta” tai muuta lonkkasairautta kuten nivelrikkoa.

Limapussitulehduksen toteaminen

Diagnoosi perustuu potilaan kertomaan tyypilliseen kipuun ja tutkimiseen vastaanotolla. Yhdellä jalalla seisominen 30 sekunnin ajan ja reiden vastustettu ulkokierto yleensä tuovat kivun esille. Kävelyssä varsinkin ensiaskelilla voi olla ontumista. Potilaan ollessa selin makuulla lonkkanivelen liikkuvuus on normaali, mutta reiden ääriloitonnus tai toisaalta myös passiivinen reiden äärilähennys aiheuttavat yleensä kivun ja kireyden tunteen sarvennoisen alueelle. Reiden aktiivisen loitonnuksen vastustus voi aiheuttaa kipua. Reisiluun ison sarvennoisen alue ja sen takaosa ovat painoarkoja.

Sarvennoisen limapussitulehduksen ja kipuoireyhtymän diagnoosi on yleensä helppo eikä lisätutkimuksia juuri koskaan tarvita. Limapussin selvä turvotus ja nesteily voivat näkyä ultraäänitutkimuksessa. Tarkin tutkimus on lonkan magneettitutkimus, jota voidaan käyttää epäselvissä tilanteissa.

Itsehoito

Ensisijainen hoito on tauko liikunnasta ja muutos rasituksessa, joka on ongelman aiheuttanut. Lievissä tapauksissa tämä, paikallinen kylmähoito ja tulehduskipulääke 10–14 vrk:n kuurina suun kautta tai geelinä kipualueen iholla on riittävä. Kylmähoitoa käytetään 10–20 minuuttia kerrallaan ja 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kylmäpakkauksia voi ostaa apteekista mutta yhtä hyvin ja halvalla voi käyttää jääpussia tai pakasteen vihannespussia. Kylmäpakkausta ei laiteta suoraan iholle vaan ohuen housun tai pyyhkeen päälle.

Lonkan pehmytkudosten kevyesti aloitettava venyttely ja lonkan pehmytkudosten joustavuutta sekä venyvyyttä lisäävä potilaan toteuttama harjoittelu lievittävät kipua. Useimmiten tähän opettamiseen tarvitaan tai 1–2 kertaa fysioterapeutin ohjauskäyntiä.

Limapussitulehduksen hoito

Kovin kivuliaassa limapussitulehduksessa ja sarvennoisen kipuoireyhtymässä edellä mainitut hoitotoimet eivät yleensä ole riittäviä. Tällöin tehokkain hoito on paikallinen ruiske, jossa 1 ml glukokortikoidia eli kortisonia ja 2–3 ml lyhytvaikutteista puudutetta ruiskutetaan limapussiin tai sarvennoisen takaosaan lihasten kiinnitysalueelle. Lääke on ruiskutettava tarpeeksi syvälle. Jos yksi ruiske ei riitä, ruiske kannattaa uusia 3–4 viikon kuluttua. Yleensä kolmea ruisketta enempää ei tarvita tai pidäkään käyttää. Hoidettu alue voi ruiskeen jälkeen ohimenevästi kipeytyä. Muut haitat ruiskeesta ovat harvinaisia.