Pyoderma gangraenosum on harvinainen immunologinen sairaus. Siinä ihoon syntyy muutamassa päivässä kivuliaita pieniä paiseita, jotka haavautuvat ja alkavat märkiä. Potilaat ovat tavallisesti keski-ikäisiä tai vanhempia ja naisia vähän useammin kuin miehiä.
Joka toisella tauti liittyy johonkin perussairauteen, kuten haavaiseen paksusuolitulehdukseen (ks. Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)), Crohnin tautiin (ks. Haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa)) tai syöpäsairauksiin. Ennuste riippuu perussairaudesta, mutta on useimmiten melko hyvä, eli haavat paranevat asianmukaisella hoidolla. Ne saattavat kuitenkin uusia.
Oireet
Iholle, yleisimmin alaraajoihin, tulee pienen paiseen tapaisia märkäpäitä, jotka laajentuvat nopeasti ja haavautuvat muutamassa päivässä tai viikossa (ks. kuva ). Haavoja voi olla myös esimerkiksi vartalolla tai pään alueella (ks. kuva ). Kolmasosalla haavaumat kehittyvät ihorikkoumiin, esimerkiksi pieniin vammoihin tai leikkaushaavoihin (ilmiö nimeltä patergia). Haavoja voi olla yksi tai useita ja niiden koko vaihtelee. Haavat ovat tyypillisesti varsin kipeitä, ja yleisoireena voi olla huonovointisuutta ja nivelkipua.

Haavautuva ihotulehdus sääressä. Haavautuvassa ihotulehduksessa (pyoderma gangraenosum) ihoon syntyy laajoja huonosti paranevia haavaumia.

Haavautuva ihotulehdus ohimossa. Haavautuva ihotulehdus (pyoderma gangrenosum) näkyy laajana ihopuutoksena, joka paljastaa ihon alla olevia kudoksia. Tämän haava kasvoi parissa viikossa. Sen ensi oire oli pieni märkäpää kuvassa näkyvän haavan keskivaiheilla.
Taudin toteaminen
Diagnoosi perustuu haavan ulkonäköön, muiden haavautumista aiheuttavien sairauksien poissulkuun ja haavan reunasta otettuun koepalaan. Koepalan mikroskooppitutkimuksessa nähdään yleinen tulehdusreaktio, ja haavasta otetussa bakteeriviljelyssä kasvaa yleensä ihon normaaleja bakteereita. Potilailta etsitään myös mahdollisia muita pyoderma gangraenosumiin liittyviä perussairauksia.
Itsehoito
Omin keinoin haavaumia ei voi parantaa.
Milloin lääkäriin?
Tutkimuksiin ja hoitoon tulisi hakeutua muutaman päivän tai viikon kuluessa siitä, kun haava on syntynyt. Hoidossa käytetään mm. sisäistä kortisonia suurina annoksina ja muita immuunireaktiota hillitseviä (immunosuppressiivisia) lääkkeitä. Lisäksi mahdollinen muu sairaus hoidetaan asianmukaisesti.
Ehkäisy
Keinoja pyoderma gangrenosumin estämiseksi ei ole. Jos on viitteitä patergiasta, ihon vahingoittumista varotaan.
Käytettyjä lähteitä
Jackson JM. Pyoderma gangrenosum. eMedicine (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 5.9.2018.