Oireet ja syyt

Lantionpohjan kipu aiheutunee lantionpohjan lihasten kouristuksesta, mutta kouristuksen syy jää useimmiten epäselväksi. Joskus kipu voi liittyä lantionpohjan alueen leikkauksiin, endometrioosiin tai alueen tulehdukseen, mutta useimmiten tällaista syytä ei löydy. Henkisillä tekijöillä lienee myös osuutta vaivaan, joka usein alkaa yöllä. Kipu kestää muutamasta minuutista useaan tuntiinkin tuntuen puristavana ja joskus hyvinkin kovana. Alue vaihtelee jonkin verran sen mukaan, mikä lihas kouristaa, mutta yleisimmin kipu tuntuu peräsuolen seudussa, ei kuitenkaan peräaukossa.

Jos vaivaan liittyy muita oireita, kuten lämmön nousua tai veren tuloa peräaukosta, syynä on muu peräsuolen tai sen ympäristön ongelma. Istuessa tuntuva häntäluun seudun kipu taas liittyy häntäluuhun, ei lantionpohjan lihaksiin. Miehellä pitkäaikaisen jatkuvan lantionpohjan jomotuksen syynä voi olla eturauhasen pitkäaikainen tulehdus.

Itsehoito

Jos ongelman syytä on selvitetty, eikä ole löytynyt muuta sairautta kivun selittäjäksi, yksinkertainen keino laukaista oiretta on paikallinen lämpöhoito. Vesipullo tai lämpöpussi täytetään lämpimällä vedellä ja asetetaan lähelle kipualuetta haarojen väliin ja annetaan lämmön vaikuttaa. Tämä riittää usein laukaisemaan lihaskouristuksen ja poistamaan kivun. Myös hierontaistuimen tärinä voi helpottaa oiretta. Pitkittynyttä kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä.

Milloin hoitoon

Lantionpohjan kiputila on yleensä aina syytä selvittää lääkärissä, jotta voidaan sulkea pois hoitoa vaativat syyt, esimerkiksi endometrioosi, peräsuolen haavauma, vierasesine, paikalliset tulehdukset tai kasvaimet. Ellei lihaskouristuksen aiheuttamaan kipuun riitä lämpöhoito, voidaan kokeilla myös kalsiumsalpaajalääkitystä tai paikallisesti annosteltavaa nitraattivoidetta.

Ehkäisy

Lantiopohjan lihaskouristuksen aiheuttamaan kipuoireeseen ei tunneta ehkäisyä.

Kirjallisuutta

  1. Kairaluoma M. Lantionpohjan kipu (syndroma pelvis spastica). Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 13.11.2020.
  2. Proctalgia fugax. DynaMed Plus (Internet, vaatii käyttäjätunnuksen). Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 115822, (Päivitetty 31.5.2017, luettu 1.9.2021).