Kilpirauhasen toimintahäiriöön voi liittyä silmäsairaus. Yksi näkyvimmistä oireista on silmien ulospäin työntyminen. Kilpirauhasen toimintahäiriö voi vaikuttaa silmäluomiin, silmän pintaosiin tai silmää liikuttaviin lihaksiin. Kyseessä on useimmin autoimmuunisairaus eli sairaus, joka johtuu elimistön puolustusvasteen kohdistumisesta kehon omia rakenteita vastaan.

Tupakointi pahentaa oireita merkittävästi.

Kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyvän silmäsairauden varhainen toteaminen on tärkeää, sillä pienellä osalla potilaista tauti voi olla näköä uhkaava näköhermon puristustilan tai silmän uloimman osan, sarveiskalvon mahdollisen vaurion vuoksi.

Yleisyys

Taudin ilmaantuvuus vuodessa on 16 tapausta 100 000 henkilöä kohti naisilla ja 3 tapausta 100 000 henkilöä kohti miehillä.

Syyt

Taudin taustalla on todennäköisesti elimistön puolustusjärjestelmään kuuluvien T-imusolujen eli T-lymfosyyttien vaikutus silmäkuopan rakenteisiin samalla mekanismilla kuin ne vaikuttavat kilpirauhasen rakenteisiin.

Riskitekijät

Tupakointi ja aiemmin sairastettu oireinen kilpirauhastauti ovat riskitekijöitä taudin puhkeamiselle.

Oireet

Taudille on ominaista usein muutaman kuukauden kestävä aktiivinen tulehduksellinen vaihe, jolloin oireet pahenevat. Oireiden paranemisvaihe voi kestää 1–2 vuotta.

Pidemmälle edenneessä vaiheessa näkyvimpänä oireena voi olla silmien ulospäin työntyminen. Oireina voi olla sidekalvon punoitusta ja luomien turvotusta. Silmissä voi olla kuivumista ja hiekan tunnetta.

Silmän takaosassa tuntuva kipu, silmien liikearkuus ja arkuus valolle ovat myös mahdollisia oireita. Näöntarkkuus voi alentua, kaksoiskuvia voi esiintyä ja silmien liikkeet voivat olla rajoittuneita. Yleisoireina kilpirauhasen toimintahäiriöstä voivat olla tihentynyt pulssi, painon lasku, vapina ja rytmihäiriöt.

Taudin toteaminen

Kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyvä silmäsairaus todetaan oireiden ja löydösten perusteella.

Erotusdiagnostiikka

Erotusdiagnostisissa tutkimuksissa poissuljetaan silmän alueen kasvaimet. Silmän liikehermon halvaus voi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kilpirauhasen silmäsairaus. Myös lihasten toimintaa heikentävä myasthenia gravis -sairaus voi muistuttaa oireiltaan kilpirauhasen silmäsairautta.

Tutkimukset

Silmälääkärin tutkimuksissa silmän ulospäin työntymistä mitataan ns. eksoftalmometrin avulla. Silmien liikerajoituksia tutkitaan Hessin kartan avulla. Schirmerin testillä (imupaperimittaus) voidaan tutkia kyynelnesteen erittymistä.

Värinäkötestejä käytetään mahdollisen näköhermoa puristavan tilan kartoittamiseksi. Tarvittaessa tehdään silmien tietokonekerroskuvaus ja magneettikuvaus.

Laboratoriotutkimuksina mitataan verestä usein mm. kilpirauhasen toimintaa säätelevä tyreotropiini (TSH), vapaa tyroksiinihormoni (T4-V) sekä tarvittaessa ns. TSH-reseptorivasta-aineet. Ks. myös Kilpirauhasen liikatoiminta (hypertyreoosi).

Itsehoito

Säännöllisesti käytetyt kostuttavat silmätipat vähentävät silmäoireita. Turvotusoireita voi helpottaa nukkumalla kohoasennossa.

Hoito

Keskeistä on kilpirauhasen toimintahäiriön korjaaminen yleislääkärin ja tarvittaessa sisätautilääkärin toimesta. Kilpirauhasen liikatoiminnan hoitona voidaan harkita lääkitystä, radiojodihoitoa tai leikkaushoitoa.

Silmien hoitona käytetään paikallishoitovalmisteita silmän kostutukseen. Tarvittaessa käytetään kortikosteroidi-lääkitystä, jos oireet ovat voimakkaat.

Seuranta

Lieväoireisessa taudissa seuranta toteutetaan alkuvaiheessa yleensä 2–3 kuukauden välein. Jos tauti on aktiivisessa vaiheessa, voidaan tilaa seurata tiheämmin.

Kirjallisuutta

  1. Seppänen M. Kilpirauhasen toimintahäiriöön liittyvä silmäsairaus. Kirjassa: Seppänen M, Holopainen N, Kaarniranta K, Setälä N, Uusitalo H (toim.). Silmätautien käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2018.