Kihti on sairaus, jossa veren virtsahappo- eli uraattipitoisuus on suurentunut. Uraatin kiteytyminen niveleen aiheuttaa niveltulehduksen. Tulehdus voi olla hyvin kivulias.

Kihti on miehillä yleisempi kuin naisilla. Vyötärölihavuus on yhteydessä kihtiin, samoin metabolinen oireyhtymä. Runsas sokerilla makeutettujen juomien käyttö voi altistaa kihdille. Perintötekijät vaikuttavat kihdin puhkeamisen todennäköisyyteen. Yhdysvaltalaisten arvioiden mukaan joka neljännellä kihtipotilaalla on kihtiä suvussa.

Kihtipotilaalle sopii terveyttä edistävä ruokavalio sellaisenaan, kunhan kiinnittää muutamaan asiaan huomiota.

Puriiniaineet eri ravintolähteissä

Puriiniaineita sisältävät ruoka-aineet vaikuttavat uraatin määrään. Tieto siitä, missä ruoka-aineissa on runsaasti ja missä kohtuudella puriiniaineita, vaihtelee hieman lähteen mukaan.

Yhdysvaltalaisen kliinisen ravitsemuksen tietokannan mukaan runsaasti puriineja sisältävät olut, kalan ja siipikarjan nahka, sisäelimet, riista, hanhi sekä hiivavalmisteet (ei koske leivinhiivaa). Herkkyys kihtioireille on yksilöllistä, mutta suurin osa kihtipotilaista voi käyttää näitä satunnaisesti kohtuullisina kerta-annoksina.

Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita suurin osa kihtipotilaista voi käyttää säännöllisemmin, kunhan kerta-annokset ovat kohtuullisia. Näitä ovat mm. liha, nahaton siipikarja, äyriäiset, kuivatut herneet, pavut ja linssit, liha- ja kalaliemet, kaura, vehnänalkiot ja -leseet, kukkakaali, parsa, pinaatti, sienet ja vihreät herneet. Kihtikohtauksen aikana ohjeellisena päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 g.

Kihtipotilaan yleiset ravitsemusohjeet

Kihtipotilaan on hyvä suosia täysjyväviljatuotteita, rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita, kasviöljyjä ja sydänmerkittyjä rasvaisia (vähintään 60 % rasvaa) leipärasvoja sekä marjoja ja hedelmiä. Kasviksista sopivat useimmat. Myös kananmuna on kihtipotilaalle sopiva, mutta sen käytössä on hyvä muistaa kohtuus, mikäli veren kolesterolipitoisuus on suurentunut.

Jos on ylipainoa, laihduttaminen helpottaa kihdin hoitoa. Jo 5–10 %:n painonpudotus helpottaa kihdin hoitoa. Laihtumisen tulee tapahtua hitaasti, ½–1 kg viikossa. Nopea laihduttaminen lisää veren virtsahappopitoisuutta ja voi saada aikaan kihtikohtauksen. Paasto ei kihtipotilaalle sovi. Myöskään runsasproteiinista ruokavaliota ei suositella kihtipotilaalle.

Riittävä juominen on tärkeää. Noin 1,5–2 litraa on hyvä määrä, jollei nesteen saannille ole terveydellistä rajoitusta. Aterioiden välissä juoman on hyvä olla vettä.

Alkoholi lisää virtsahapon muodostumista ja vähentää sen erittymistä virtsaan, joten alkoholin käyttöä tulee tarvittaessa vähentää. Esim. lasillinen viiniä aterian yhteydessä on sopiva määrä. Oluessa on varsin runsaasti puriiniaineita, joten sitä on syytä välttää kokonaan.

Joskus kihti on seurausta nesteenpoistolääkkeiden käytöstä. Ruoan suolan määrän vähentäminen vähentää yleensä myös nesteenpoistolääkkeiden tarvetta ja helpottaa siten kihdin hoitoa.

On tärkeää, että kihtipotilas rajoittaa ruokavaliotaan vain sen verran kuin oireiden hallitsemiseksi on tarpeen.

Kirjallisuutta

  1. Nutrition Care Manual. Academy of Nutrition and Dietetics 2018.