Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tavallisimmat tulehdukselliset suolistosairaudet ovat haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti. Yleisesti suositellaan, että sairaus on rauhallisessa vaiheessa vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua. Raskaus ei yleensä vaikuta tulehduksellisten suolistosairauksien kulkuun. Mikäli tauti on rauhallinen raskauden alkaessa, se ei aktivoidu raskauden aikana tavanomaista useammin. Aktiivinen tauti sen sijaan pysyy aktiivisena tai vaikeutuu kahdella kolmesta raskauden aikana.

Aktiivinen tulehdus lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja voi alentaa lapsen syntymäpainoa. Yleisesti kuitenkin taudin vaikutus raskauden ennusteeseen lienee vähäinen. Suolistotulehdusta sairastavaa seurataan raskauden aikana normaalisti äitiysneuvolassa sekä tarvittaessa äitiyspoliklinikassa. Suolistosairauden hoidosta vastaa hoitava lääkäri tai sairaalan poliklinikka.

Kroonisten suolistotulehdusten lääkehoidon jatkaminen raskauden aikana on ensiarvoisen tärkeää, sillä ilman hoitoa sairaus pahenee herkästi raskauden aikana. Sulfasalatsiini ja mesalatsiiniovat turvallisia käyttää raskauden ja imetyksen aikana.Myös atsatiopriinia ja merkaptopuriiniavoidaan käyttää raskauden aikana. Yleisesti käytetyistä lääkkeistä vain metotreksaatti on selvästi vasta-aiheinen. Sen käyttö tulee lopettaa vähintään kolme kuukautta ennen raskautta. Biologisten lääkkeiden käyttö raskauden aikana suunnitellaan jo ennen raskautta. Niiden käyttö arvioidaan yksilöllisesti ja ne pyritään lopettamaan viimeistään raskauden puolivälissä. Paksusuolen loppuosan ja peräsuolitulehduksen hoitoon sopivat paikallishoitovalmisteet (hydrokortisoni, prednisoloni, mesalatsiini).

Avanne ei ole este raskaudelle, koska se mukautuu raskauden aiheuttamiin muutoksiin. Raskaudesta johtuvat ongelmat avanteen kanssa ovat harvinaisia.

Kirurgiset hoidot pyritään ajoittamaan raskauden jälkeen. Tähystystutkimuksista paksusuolen tähystys eli kolonoskopia on turvallinen raskauden alkupuolella ja distaalisen suolen tähystys kaikissa raskauden vaiheissa.

Kroonista suolistotulehdusta sairastava voi yleensä synnyttää normaalisti alateitse. Vain tietyt suolistoavanteet voivat joskus olla aihe keisarileikkaukselle. Synnytyksen jälkeen lääkehoitoa ei ole tarvetta tehostaa, ellei ole selviä merkkejä taudin aktivaatiosta. Useimpien tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden käyttöä pidetään turvallisena imetyksen aikana.

Muut ruoansulatuselimistön sairaudet

Keliakia on tauti, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Hoitamattomana keliakia saattaa lisätä toistuvien keskenmenojen riskiä sekä vastasyntyneen pienipainoisuutta ja ennenaikaisuutta. Hoidettuun keliakiaan näitä riskejä ei liity.

Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö. Se ei vaikuta raskauteen. Keliakia on hyvä poissulkea verikokeella mahdollisena laktoosi-intoleranssin aiheuttajana.

Ärtyneen suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Hoidon kulmakivi on itselle sopivan ruokavalion ja elämäntapojen etsiminen myös raskauden aikana.

Ulkustauti ("mahahaava") on harvinainen nuorilla, eikä raskaus lisää ulkuksen esiintymistä tai uusiutumista. Kokenut lääkäri voi tehdä gastroskopian turvallisesti kaikissa raskauden vaiheissa.

Ravitsemus raskauden aikana

Raskauden alussa ruokavalio ja sen riittävyys suositellaan tarkistettavaksi neuvolassa. Tarvittaessa ravitsemusterapeutti antaa lisäohjeita. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei ole olemassa tiettyä ruokavaliohoitoa, mutta on tärkeää huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta.

Raskausaikana tulee kiinnittää huomiota erityisesti folaatin, D-vitamiinin, kalsiumin, jodin, raudan ja pehmeiden rasvojen riittävään saantiin. Erityisesti yhtäaikaisesti useita ravintolisiä (monivitamiini-kivennäisainevalmisteita) käytettäessä on huomioitava ravintoaineiden mahdollinen päällekkäinen saanti eri valmisteista.

Artikkelin pohjana on käytetty naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mika Nuutilan kirjoittamaa tekstiä kirjassa Odottavan äidin käsikirja (Kustannus Oy Duodecim 2014).

Kirjallisuutta

  1. Vääräsmäki M, Kaaja R. Perussairaudet ja raskaus. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K, toim. Naistentaudit ja synnytykset. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim 2019, s. 473–491.
  2. Tinkanen H, Pellas E. Keliakia ja lisääntymisterveys. Suom Lääkäril 2013;68(21):1571–5