Tässä artikkelissa käsitellään tuoretta vamman tai pureman seurauksena syntynyttä haavaa.
Krooninen eli pitkittynyt alaraajahaava ei ole oma erillinen sairautensa, vaan se on oire jostakin muusta haavoja aiheuttavasta tai ylläpitävästä tekijästä, ja se käsitellään Käypä hoito -suosituksen potilasversiossa. Huonoon verenkiertoon liittyvä tai pitkäaikaisen ihoon kohdistuvan paineen synnyttämä haavauma käsitellään artikkelissa Painehaavat.
Vamman aiheuttamat haavat eroavat toisistaan syntytavan ja sijainnin perusteella. Tyypillisin haava on jonkin ulkoisen tekijän aiheuttama ihon vaurio, jossa iho ja sen muodostama muita kudoksia suojaava kerros rikkoontuu. Haavoja voi syntyä myös limakalvoille, kuten suuhun, esimerkiksi hampaan rikkoessa huulen sisältä päin törmätessä. Suun haava vuotaa yleensä runsaasti.
Syntytavan mukaan voidaan puhua viilto- ja pistohaavoista, jotka ovat yleensä terävän esineen aiheuttamia, tai ruhje- tai repimähaavoista, jotka syntyvät ihoon ja sen alaiseen kudokseen kohdistuvan ruhjovan väkivallan seurauksena. Erityistä huomiota vaativat puremahaavat. Harvinaisemmassa tapauksessa vaikea murtuma rikkoo ihon sisältä päin (avomurtuma).
Pelkät ihon haavat eivät yleensä ole vaarallisia, mutta esimerkiksi vähäisen ihon vaurion aiheuttanut pistohaava voi olla hyvinkin vaarallinen, jos se sijaitsee kaulan, rintakehän tai vatsan alueella. Raajojen melko pinnallistenkin haavojen yhteydessä voivat vaurioitua myös jänteet, verisuonet tai hermot.
Ensiapu
Yleisimmät haavat ovat hyvin pinnallisia ja lieviä, ja niitä syntyy väistämättä jokapäiväisessä elämässä. Haavan syntyessä on hyvä pyrkiä pitämään itsensä rauhallisena ja arvioimaan rauhassa haavan koko ja syvyys. Likainen haava kannattaa puhdistaa vesihanan alla tutkimisen helpottamiseksi, mikäli tämä on mahdollista. Erityisesti lasten kohdalla rauhoittaminen, tarvittava kipulääkitys, haavan puhdistus ja sidonta ovat keskeinen osuus tavallisen haavan arvioinnin ja ensihoidon toimia.
Haavasta tulee ensin arvioida sen syvyys, erityisesti elintärkeiden elinten seudussa. Ensiapuna on yleensä aina haavan peittäminen mieluiten puhtaalla ja kuivalla siteellä. Usein pinnallisten haavojen verenvuoto tyrehtyy jo 10 minuuttia sidonnan jälkeen, jolloin haavaa voidaan tarkastella uudemman kerran, sekä arvioida raajan osan toimintaa ja tuntoa. Runsaasti vuotava haava voidaan sitoa niin, että vuotokohtaan tulee kevyt puristus. Mikäli haava on syvä tai vuotaa runsaasti tai ilmenee jokin toiminnallinen haitta, on syytä hakeutua päivystykselliseen arvioon viipymättä.
Vakavammissa haavoissa saatetaan joutua käyttämään lyhytaikaisesti kiristyssidettä, jos esimerkiksi sormi tai raaja leikkautuu tai lähes leikkautuu irti (esim. sirkkelin aiheuttamat vammat) ja verenvuoto on hyvin runsasta. Rintakehän ja vatsan alueiden syvemmiksi epäiltyjen pistohaavojen yhteydessä on välittömästi soitettava yleiseen hätänumeroon 112.
Haavaan ei ole syytä laittaa mitään puhdistusaineita tai pulvereita. Irtonaiset vieraat esineet voidaan poistaa haavasta haavaan koskematta. Mikäli esimerkiksi veitsi tai työkalu uppoaa kehoon, sitä ei tule poistaa itse, vaan se tuetaan ja hälytetään paikalle ensihoito.
Katso myös Ensiapuoppaan ohje haavoista.
Itsehoito
Jos haava ei ulotu ihonalaista rasvakudosta pidemmälle, useimmat vartalon ja raajojen pienemmät kuin kahden senttimetrin mittaiset haavat voidaan hoitaa kotikonstein. Haava-alue on hyvä puhdistaa, mieluiten pelkästään juoksevassa vedessä. Samalla poistetaan varovasti haavaan joutuneet vierasesineet, esimerkiksi hiekka ja lasinsirut. Haavan reunat pyritään saamaan hyvin yhteen laastarilla tai perhosteipillä. Näiden lisäksi haavan päälle voidaan laittaa puhdas kuiva side. Haava-alue pidetään puhtaana ja kuivana haavan koosta riippuen 3–7 vuorokauden ajan. Tämän jälkeen haavan voi antaa vähitellen arpeutua ilman siteitä. Haava arpeutuu yleensä noin parin viikon aikana. Mikäli haavasta erittyy hieman nestemäistä eritettä, mutta ympäristö ei punoita eikä kuumota, hoidoksi riittävät päivittäiset kylvetykset juoksevassa hanavedessä. Katso lisätietoa ommellun haavan hoidosta ja video pienten haavojen kotihoidosta.
Milloin hoitoon?
Potilas on syytä toimittaa terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi mahdollisia hoitotoimenpiteitä varten silloin, kun
- haava on kookas (useiden senttimetrien mittainen), hyvin repaleinen tai likainen, tai on syntynyt ihon puutos eli pala kudosta on hävinnyt tai /tuhoutunut
- vuoto haavasta on runsasta, eikä se tyrehdy runsaan 20 minuutin painamisella
- haava ulottuu ihonalaista rasvakudosta syvemmälle tai muuten sen syntytapa tai sijainti herättää epäilyn ihonalaisten kudosten tai herkkien elinten (esim. silmä, kurkunpää) vaurioitumisesta
- haava on syntynyt eläimen tai ihmisen puremasta
- haavassa epäillään olevan vierasesine
- haava sijaitsee raajan alueella ja aiheuttaa toiminnallisen puutoksen
- haavan sijainti on kosmeettisesti tärkeällä alueella eikä sitä voida siististi laastarilla sulkea
- vanha haava alkaa turvota, punoittaa ja erittää märkää.
Tavalliset haavat voidaan yleensä sulkea joko ompelemalla tai liimaamalla. Haava pyritään sulkemaan noin kuuden tunnin kuluessa tapaturmasta. Syvät pistohaavat saattavat olla salakavalia ja hengenvaarallisia, ja ne hoidetaan erikoissairaanhoidon kirurgisessa yksikössä. Jänne- ja hermovauriot edellyttävät itse haavan hoido jälkeen jatkohoitoa usein leikkaussaliolosuhteissa.
Ehkäisy
Likaisiin haavoihin ja eläinten puremiin liittyvän, joskin vähäisen, jäykkäkouristusvaaran vuoksi on hyvä pitää jäykkäkouristusrokotus voimassa. Jos rokotus ei ole voimassa, on tuoreen haavan tullen hyvä käydä hakemassa tehosteannos (ks. tarkemmin THL:n ohje tetanusrokotuksesta tapaturmatilanteissa).
Teräviä lasi- tai peltilevyjä käsiteltäessä on tärkeää käyttää suojakäsineitä. Ruokaa laitettaessa on hyvä pitää sukat tai kengät jalassa, jotta terävä veitsi ei tippuessaan aiheuttaisi haavoja. Epämääräisissä olosuhteissa ja esimerkiksi rantahiekassa kävellessä on syytä käyttää jalkineita, jotta lasinsirut eivät tekisi haavaa jalkapohjiin.
Ennaltaehkäisystä huolimatta haavoja syntyy, ja keskeistä on vuodon tyrehdyttäminen ja hoito oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisesti.
Kirjallisuutta
- Castrén M, Korte H, Myllyrinne K. Haavat ja verenvuodot. Ensiapuopas. Päivitetty 15.3.2022.
- Jaman J, Martić K, Rasic N, ym. Is the use of specific time cut-off or "golden period" for primary closure of acute traumatic wounds evidence based? A systematic review. Croat Med J 2021;62(6):614–22.