Etusivu » Ulkosynnyttimien syöpä

Ulkosynnyttimien syöpä

Lääkärikirja Duodecim
1.10.2020
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Ulkosynnyttimien syöpä (vulvan syöpä) on harvinainen: sen osuus synnytinelinten syövistä on vain 3–5 %. Suomessa todetaan vuosittain noin 100–120 uutta tapausta. Noin 80 % tapauksista on yli 65-vuotiailla. Ulkosynnyttimien syöpä sijaitsee tavallisimmin isoissa häpyhuulissa, mutta sitä esiintyy myös pienissä häpyhuulissa, klitoriksessa tai välilihan ihoalueella. Harvinainen pahanlaatuinen sairaus on Pagetin tauti (ks. «Pagetin tauti ulkosynnyttimissä»1).

Ulkosynnyttimien alueella voi esiintyä myös melanoomia ja basalioomia.

Oireet

Ulkosynnyttimien syövän oireita ovat pitkittynyt kutina, kirvely, valkovuoto, verinen vuoto, kirvely virtsatessa tai haavauma.

Milloin lääkäriin

Lääkärin tutkimuksiin pitää hakeutua, jos ulkosynnyttimissä on krooninen (yli kaksi viikkoa kestänyt) haavauma tai sitkeä ihottuma, joka ei parane. Ulkosynnyttimien syöpä saattaa löytyä vasta levinneenä, koska alkuvaiheessa voi olla vaikea erottaa oireita hyvänlaatuisten ihottumien aiheuttamista vaivoista. Haavauma tai syylämäinen ihomuutos on nähtävissä, mutta se on samankaltainen kuin esimerkiksi kondylooma, pigmenttiläiskä, valkojäkälä tai jopa ärhäkkä hiivasieni-infektio.

Taudin toteaminen

Lääkäri voi epäillä diagnoosia jo tarkastellessaan ulkosynnytinten aluetta. Löydös varmistetaan koepalalla. Ensimmäisessä vaiheessa etäpesäkkeitä voi ilmaantua nivusten imusolmukkeisiin, myöhemmin muualle lantion alueelle. Levinneisyyttä arvioidaan kuvantamistutkimuksilla, esimerkiksi tietokonetomografialla tai magneettitutkimuksella.

Ulkosynnyttimien syöpää esiintyy kahdessa muodossa. Toinen on niin sanottu klassinen eli bowenoidi syöpä. Sillä on useita ilmenemismuotoja. Se voi esiintyä vaaleana tai pigmentoituneena, usein vallireunaisena kovettumana iholla. Se voi esiintyä myös syylämäisenä muutoksena. Tässä syöpätyypissä on yleensä taustalla HPV-infektio (ks. «Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella»2).

Toinen syöpämuoto on keratinisoiva syöpä. Tällainen muutos esiintyy usein kovina, karheina ihon paksuuntumina.

Hoito

Hoitona on leikkaus, jonka jatkohoitona voi olla säde- tai solunsalpaajahoito. Viiden vuoden kuluttua elossa on paikallisessa taudissa 86 % potilaista, paikallisesti levinneessä taudissa 57 % ja kauemmaksi levinneessä taudissa 17 %.

Ehkäisy

Ulkosynnyttimien syöpä voi kehittyä helpommin naisille, joilla on ollut ulkosynnyttimissä valkojäkälää (ks. «Valkojäkälä ja muut ihottumat ulkosynnyttimissä»3) tai punajäkälää (ks. «Limakalvojen punajäkälä»4). Oireileva valkojäkälä kannattaa aina hoitaa tehokkaasti glukokortikoidivoiteilla (kortisonivoiteilla): se näyttää vähentävän syövän kehittymisen riskiä. Papilloomavirus (ks. «Papilloomavirus (HPV) ja kondylooma naisella»2) altistaa myös ulkosynnyttimien syövälle. Sen tarttumista voi vähentää kondomin käytöllä.

Lisää tietoa aiheesta

Käypä hoito -suosituksen potilasversio: «Kohdunkaulan solu- ja kudosmuutokset, Papa ja HPV»5 .

Käytettyjä lähteitä

Pakarinen P, Jakobsson M, Mäenpää J. Ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan kasvaimet. Kirjassa: Tapanainen J, Heikinheimo O, Mäkikallio K (toim.). Naistentaudit ja synnytykset. Kustannus Oy Duodecim 2019, s 278-280.