Kaikkien matkailijoiden, matkanjärjestäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen tavoite on matkailu ilman terveyshaittoja. Eksoottinen infektiotauti on harvoin matkailijan vastoinkäymisenä, sen sijaan ripuli tai odottamaton tapaturma pilaa matkan sitäkin useammin (ks. kuva Arvioitujen terveysongelmien ilmaantuminen 100 000:ta tropiikkiin tai kehitysmaihin matkustanutta henkilöä kohti kuukaudessa). Myös seksitaudit liittyvät usein matkailuun.

Matkailijan olisi viisasta ottaa selvää matkakohteensa terveysvaaroista hyvissä ajoin. Jos matkailijan terveys on moitteeton, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos matkailijalla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen.

Matkailija voi kysyä neuvoa kotikuntansa terveyskeskuksesta. Terveydenhuollon ammattihenkilöstöä neuvovat matkailulääketieteellisissä kysymyksissä ensisijaisesti terveyskeskusten tartuntataudeista vastaavat hoitajat ja lääkärit mutta myös sairaanhoitopiirien infektiolääkärit sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen matkailuterveysneuvonta. Maassamme on myös yksityisiä lääkäriasemia, jotka antavat erikoislääkäritasoista matkailulääketieteellistä neuvontaa.

Matkailuun liittyvässä terveysneuvonnassa avainkysymyksiä ovat

  • matkakohde (kaupunki vai maaseutu), reitti, matkan kokonaiskesto ja ajankohta
  • matkustustapa ja matkan luonne (liikematka, työskentely paikallisen väestön parissa, kyläilymatka, retkeily, turistiloma)
  • matkailijan ikä ja sukupuoli
  • matkailijan aiempi ja nykyinen terveydentila sekä raskaus
  • muistuttaminen tärkeimmistä terveysriskeistä: matkaripuli, alkoholi, seksi ja liikenne
  • matkavakuutusehtojen tarkistaminen (krooniset sairaudet).