Hepatiitti A -viruksen tartuntalähteitä ovat saastunut ruoka, juomavesi tai sillä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Taudin aikana virusta erittyy runsaasti ulosteeseen ja tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Hepatiitti A aiheuttaa useimmille aikuisille selviä oireita, joiden vaikeusaste vaihtelee. Pahimmassa tapauksessa voi harvoin kehittyä vaikea, jopa kuolemaan johtava maksatulehdus. Kroonista infektiota hepatiitti B:n tai C:n tapaan ei kehity.

Infektion leviämisen kannalta on tärkeää ottaa huomioon, että muualla tartunnan saaneet voivat levittää tartuntaa kotimaahan palattuaan parin viikon ajan, vaikka olisivat itse oireettomia. Alle kouluikäisillä lapsilla hepatiitti A on useimmiten oireeton, joten he eivät oman suojansa vuoksi rokotusta tarvitse. He voivat kuitenkin levittää tartuntaa eteenpäin helposti esimerkiksi perheessä tai päivähoitoryhmässä, ja sen vuoksi rokotteen antamista suositellaan. Rokote voidaan antaa 1 vuotta täyttäneille lapsille joko erillisenä hepatiitti A -rokotteena tai hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotteena. Osa vanhemmista rokotuttaa myös kotihoidossa olevat lapsensa, jotta nämä eivät 3–5 viikon kuluttua tartunnan saamisestaan levittäisi tautia ympäristössään. Hepatiitti A on hyvin yleinen maailmassa (kuva Hepatiitti A -virusinfektion arvioitu esiintyvyys). Tartuntavaara on pieni Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, sekä niissä turistimatkakohteissa, joissa hygienian taso on hyvä, esimerkiksi Euroopan puoleisissa Välimeren maissa ja Kanarian saarilla. Vanhemmalla väestöllä voi olla sairastetun taudin aikaansaama immuniteetti hepatiitti A:ta vastaan. Sen sijaan 1950-luvulla ja sen jälkeen syntyneet eivät yleensä ole tautia lapsuudessa sairastaneet.

Rokotteet

Suomessa on saatavilla hepatiitti A -rokotteet Avaxim ja Havrix sekä hepatiitti A ja B -yhdistelmärokote Twinrix. Hepatiitti A ja lavantauti -yhdistelmärokote Viatimin myynti loppui Suomessa v. 2020.

Avaxim ja Havrix

Havrix 1440 ELISA U/ml ja Avaxim -rokotteet sisältävät inaktivoituja hepatiitti A -viruksia. Rokotetta annetaan aikaisemmin rokottamattomille yhteensä kaksi annosta lihakseen 6–12 kk:n välein. Suojan maksimoimiseksi ensimmäinen annos tulisi mielellään antaa vähintään kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä. Taudin pitkän itämisajan vuoksi rokote voidaan kuitenkin antaa vielä juuri ennen matkalle lähtöä.

Avaxim-rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille. Sen annos on 0,5 ml.

Havrix-rokotteen annos 1–15-vuotiaille on 0,5 ml ja 16 vuotta täyttäneille 1 ml.

Molempia rokotteita sekä aiemmin myynnissä ollutta Epaxal -rokotetta voi käyttää jatkettaessa yhdellä rokotteella aloitettua sarjaa.

Twinrix Adult ja Twinrix Paediatric

Yhdistelmärokote Twinrix on tarkoitettu samanaikaiseen hepatiitti A:n ja B:n ehkäisyyn. Twinrix Adult -rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille ja Twinrix Paediatric 1–15-vuotiaiden hepatiitti A:n ja B:n ehkäisyyn. Sitä annetaan yhteensä kolme annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Tarvittaessa voidaan 16 vuotta täyttäneille käyttää nopeutettua aikataulua antamalla pistokset päivinä 0, 7 ja 21, jolloin tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Yksittäisellä hepatiitti A- tai hepatiitti B -rokotteella aloitettua rokotussarjaa voi tarvittaessa jatkaa hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotteella .

Yleistä rokotteiden haittavaikutuksista . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen

Tehoste

Nykyisen tiedon mukaan edellä mainitut rokotteet antavat elinikäisen suojan hepatiitti A:ta vastaan. Aiemmin Suomessa oli käytössä Havrix 720 ELISA U/ml -rokote, jota annettiin kolme annosta. Myös sen suojateho on arvioitu elinikäiseksi.