Ennen matkaa

Matkavakuutus

Kannattaa ottaa matkavakuutus. Korvausehdot ja voimassaolo on syytä varmistaa erityisesti, jos on pitkäaikaissairauksia, on raskaana tai harrastaa vaarallisia urheilulajeja Vakuutukset.

Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus

Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on syytä keskustella hyvissä ajoin ennen matkaa oman lääkärin kanssa.

Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja ajantasainen lista käytössä olevasta säännöllisestä lääkityksestä on tärkeä olla mukana. Ehdotus matkailijan lääke- ja ensiapulaukun sisällöksi Lääkkeet matkan aikana.

Turvallisuus

Matkustusturvallisuuden kannalta tärkeää on hyvä suunnittelu, ennakointi sekä varautuminen erilaisiin tilanteisiin. On hyvä tutustua matkakohteen turvallisuuteen ja yleisiin turvallisuusohjeisiin etukäteen Turvallisuus.

Kaikille suositeltavat rokotukset

Rokotteista kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. 1960–1970 -luvulla ja varsinkin vuosina 1965–1975 syntyneillä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa eikä saanut rokotuksia.

Maassa ei esiinny poliota, joten polion perussuoja (kolme annosta) riittää, eikä tehosterokotusta tarvita.

Koronarokotuksilla ehkäistään SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa tautia. THL:n sivuilta löytyy ajankohtaiset rokotussuositukset perus- ja tehosterokotuksista sekä lisätietoa koronasta.

A-hepatiitti Hepatiitti A on virusmaksatulehdus, jonka voi saada saastuneen ruoan ja juomaveden välityksellä. Rokotetta suositellaan.

Yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Hepatiitti B -rokotetta suositellaan niille, jotka menevät opiskelemaan tai tekemään työtä, jossa on verialtistuksen vaara. Tavallinen matkailija tarvitsee B-hepatiittirokotetta ani harvoin. B-hepatiittitartunnan voi saada erityisesti veren ja verituotteiden välityksellä tai suojaamattomassa seksikontaktissa Hepatiitti B.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).

Lavantautirokotusta voi harkita, jos oleskelee pidempään tavallisten turistialueiden ulkopuolella Lavantauti. Kyläilymatkailijoilla on muita suurempi lavantaudin riski. Turisti, joka oleskelee lyhyitä aikoja kaupungeissa ja hyvissä hotelleissa, ei yleensä tarvitse lavantautirokotusta. Lavantaudin voi parhaiten välttää hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla.

Maassa on kohtalainen alueellinen puutiaisaivotulehduksen (TBE) riski lähinnä Almatyn, Itä-Kazakstanin sekä Sandyktaun alueilla. Rokotussuojaa tarvitsevat taudin esiintymisalueilla asuvat, pitkään oleskelevat tai pitkäaikaiseen työhön menevät. Rokotteen ottamista voi lisäksi harkita niille kolme vuotta täyttäneille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja tai kuukausia) alueilla, joilla tiedetään esiintyneen puutiaisaivotulehdusta ja liikkuvat paljon luonnossa

Rokotustodistukset

Maassa ei esiinny keltakuumetta. Tarkista maan keltakuumerokotustodistusvaatimukset Keltakuumerokotustodistusvaatimukset.

Matkalla

Matkaripuli

Matkaripulin vaaraa voi pienentää pesemällä käsiä, käyttämällä alkoholipohjaisia käsihuuhteita, syömällä vain hyvin kypsennettyjä ruokia ja kuorittavia hedelmiä sekä juomalla keitettyä vettä tai pullotettuja, mieluiten hiilihappopitoisia juomia Matkaripuli.

Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi

Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.

Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit

Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi.

Afrikan, Aasian ja Etelä- ja Keski-Amerikan subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla esiintyy monia hyttysten levittämiä tauteja, esim. denguekuumetta Dengue. Niiden tarttumisriskiä voi vähentää vaatetuksella, karkotteilla ja verkoilla Hyttysten pistoilta suojautuminen.

Iho-ongelmat, auringonpaisteen haitat

Haavojen ja hiertymien ennaltaehkäisy ja puhdistaminen on tärkeää ihoinfektioiden estämiseksi Iho-ongelmat.

Keskipäivän auringonpaistetta tulee välttää. Pitkähihaiset löyhät vaatteet, päähine ja aurinkolasit suojaavat auringolta. Auringonsuojavoiteen kerroin tulee olla riittävän korkea ja sitä tulee käyttää riittävästi ja lisätä usein Auringonpaisteen haitat.